Microsoftról

Microsoftról

Történelem

"1980 júniusában Gates és Allen felkéri Gates korábbi harvardi évfolyamtársát, Steve Ballmert, hogy segítsen a cég vezetésében. A következő hónapban az IBM megkeresi a Microsoft-ot a „Chess” (sakk) fedőnevű projekttel kapcsolatban. Ennek hatására a Microsoft egy új operációs rendszer fejlesztésébe kezd. Ez egy szoftver kezeli – más szóval futtatja – a számítógép hardverét, valamint összeköttetést teremt a számítógép hardvere és a programok, például egy szövegszerkesztő között. Ez az az alap, amely szükséges a számítógépes programok futtatásához. Új operációs rendszerüket „MS-DOS” névre keresztelik."

1982-1985

"A Microsoft egy újabb operációs rendszer megalkotásába fogott. Ez a fejlesztés során Interface Manager (felületkezelő) kódnéven futott, kezdetben ezt szánták végleges névnek is, de végül a Windows mellett döntöttek, mert a panelek, más néven ablakok (angolul „windows”) képezték az új rendszer alapját. A Windows fejlesztését 1983-ban jelentették be, de az eredményre még éveket kellett várni. A szkeptikusok délibábnak nevezték az új rendszert, amely talán sosem készül el. 1985. november 20-án, két évvel az első bejelentést követően, a Microsoft kiadja a Windows 1.0 rendszert. Innentől kezdve nincs szükség MS-DOS parancsok gépelésére, hanem egy egérrel mozgatott mutatóval, valamint az egér gombjaival lehet navigálni a képernyőkön, más néven „ablakokban”. Bill Gates szerint „ez egy egyedi szoftver, amelyet a komoly számítógép-felhasználóknak készítettünk".

1998-2000

"1998. június 25-én megjelenik a Windows 98, a Windows első, kifejezetten fogyasztók számára készült verziója. A PC-k egyre megszokottabbá válnak a munkahelyeken és az otthonokban, sorra nyitnak az internetkávézók. A Windows 98 rendszert úgy jellemzik, mint az operációs rendszert, amellyel „jobb dolgozni és jobb játszani”. A Windows 98 rendszerrel a számítógépen és az interneten is könnyebb megtalálni a tartalmakat. Az operációs rendszer lehetővé teszi a programok gyorsabb megnyitását és bezárását, támogatja a DVD lemezek olvasását és az USB-eszközök használatát. Ekkor jelenik meg először a Gyorsindítás sáv, amelynek segítségével a Start menü vagy az asztal használata nélkül indíthatók el a programok."

2009-2011

"A Windows 7 a 2000-es évek végén megszülető vezeték nélküli világ felhasználóinak szól. A laptopok eladása felülmúlta az asztali számítógépekét, és elterjedtté vált, hogy a felhasználók nyilvános hozzáférési pontokról – például kávézókból –, valamint otthoni magánhálózatokból kapcsolódnak az internethez. A Windows 7 új utakat nyit az ablakok kezelésére – ilyenek például a Snap, a Peek és a Shake funkciók –, amelyek nemcsak jobb működést, hanem a felhasználói felület szórakoztató módon történő használatát is lehetővé teszik. A rendszer nevéhez fűződik a Windows Touch első megjelenése is, amely lehetővé teszi, hogy az érintőképernyős gépek felhasználói böngésszenek az interneten, átlapozzák a fényképeket, valamint fájlokat és mappákat nyissanak meg."

A többi történelmi tény a Mirosoftról


Microsoft Project Spartan

"A várhatóan nyár vége felé piacra kerülő Windows 10 rengeteg újdonsága közül az egyik legérdekesebb fejlesztésnek a jelenleg még csak Project Spartan kódnevében futó böngésző nevezhető. A Spartan az Internet Explorer közvetlen utódja (bár kompatibilitási okokból az Internet Explorer 11 külön programként még elérhető lesz a Windows 10-ben), éppen ezért is nem Internet Explorer lesz az alkalmazás végleges neve.
A Spartan böngésző mögött megbújó renderelő és értelmező technikát nem nulláról írták újra a Microsoft munkatársai, hanem az Internet Explorer 11-ben használt megoldások új verzióiról van szó. A sebességet és funkcionalitást érintő fejlesztések mellett nagytakarítás is történt a kódbázisban; a vállalat célja gyors, modern és szabványtartó lábakra állítani az új böngészőjét. A Project Spartan a napokban vált elérhetővé a Windows 10 előzetesét tesztelők számára. A Microsoft hangsúlyozta, hogy a jelenleg elérhető verzió még közel sem végleges, a különféle hibajavítások és sebességbeli optimalizációk mellett több felhasználók számára látható funkcionalitás is hiányzik belőle. A jelenleg tesztelhető változat nem reprezentatív a végleges termék minőségét és tudását illetően, cikkünkben csak az első benyomásainkat kívánjuk megosztani az alkalmazásról."

A Microsoft új windows 10-es rendszerbe épített böngészője


Windows 10: a Windows új generációja

"A Windows 10 ingyenes frissítésként lesz elérhető; a csoportmunkát támogató és holografikus Windows 10-es eszközöket is bemutattak. REDMOND, Washington – 2015. január 21. – A Microsoft Corp. szerdán bemutatta a Windows új generációját és számos olyan újdonságot, amelyekkel a vállalat a számítástechnika új, korábbinál személyesebb korszakába lép. Emellett lelepleztek két új eszközt is, amelyekkel a Windows élményében már hatalmas képernyőkön és képernyő nélkül is részesülhetünk. A Windows 10-et szolgáltatásként nyújtjuk a jövőben, biztonságos, innovatív, mindig naprakész környezetet kínálva ezzel az eszközök teljes támogatott élettartama során. A Windows 10 ingyenes frissítésként1 lesz elérhető a Windows 7, Windows 8.1 vagy Windows Phone 8.1 rendszert használó vásárlók számára, akik a megjelenés utáni első évben frissítenek az új verzióra. A Windows 10 a számítástechnika minden korábbinál személyesebb korszakának kezdetét jelenti napjaink mobil- és felhőorientált világában – mondta el Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója. Azt akarjuk, hogy az a másfél milliárd ember, aki ma a Windowst használja, a Windows 10-et is megszeresse, és több milliárd másik ember is a Windowst válassza otthonául."

A windows 10 újdonságai


A Windows 8

"Két legyet egy csapásra – így gondolkodott a Microsoft, amikor kiadta a Windows 8-at, mivel azt egyszerre akarta a hagyományos és a modern eszközökön terjeszteni. Pechjükre utóbbit erőltették, így a modern, élő csempés kezdőképernyő vált az elsődlegessé, aminek a hagyományos asztal és még inkább a Start menü látta kárát. Az eredmény ismert. A Windows 8.1 ugyan kedvezményeket tett a hagyományos felület kedvelőinek az asztalra bootolás és a letűzhető modern appok megjelenésével, ám a jelek szerint a tömegeknek még ez is kevés volt. A rendszer merőben új, érintésre optimalizált modern része az érintőkijelzők gyors terjedésével párhuzamosan akár kedvelt is lehetne, ám egéralapú vezérléssel idegen a használata. A rendszerbe kódolt kettősség emiatt hosszú távon zavaró lehet."

Többi információ előnyök és hátrányok

Saját vélemények

A Microsoft böngészője
Microsoft Edge

A sokak által nem kedvelt böngészőt (Internet Explorer) most egy új váltja fel amihez nagy reményeket fűznek (Project Spartan). Én nem reménykedem nagy változásban. Eddig a Mozilla számomra tökéletes teljesítményt nyújtott, nem hinném, hogy pont most fogom leváltani. Ugye a Win10-el fog érkezni, magához az operációs rendszerhez nagy remények vannak fűzve, ha az bejön valószínűleg az új böngésző is, ez lehet a gondolatmenet mögött.

Windows8

Sajnos pár éve ez sem aratott nagy sikert, szerencsére csak látásból ismerkedtem meg vele és csak hallottam a panaszokat, nem tapasztaltam. Mindenki a Start gomb eltűnését fájlalta a legjobban és aligha hatotta meg a közönséget az új csempés felület meg a többi munkalap amit a Windows8 magával hozott. Pedig még a vírusírtók felülete is alkalmazkodott hozzá (AVG, Kaspersky). Az erőfeszítések ellenére a legtöbb felhasználó megmaradt a Windows7-nél meg az XP-nél(ez utóbbinak már a támogatása is megszűnt). Ebből is látható, hogy a Microsoftnak nincs könnyű dolga a felhasználókkal, a meggyőzés meg nehezen megy. De igazából fura számomra, hogy sok ember inkább használ egy elavultabb rendszert mint egy újabbat. Itt nem arra gondolok, hogy a Windows 8.1-et telepítse mindenki azonnal ,de mondjuk egy Windows7 beiktatása ésszerű volna.