Hálózati ismeretek I.

Megosztás: kép, videó

Lencse Karolina

Instagram

Az Instagram egy közösségi hálózat, amely okostelefonon történő fényképek és rövid videók megosztásán alapul. A felhasználók fényképeket és videókat tölthetnek fel, amelyeket különböző effektekkel/szűrőkkel láthatnak el, feliratozhatják, beállíthatják a készítés helyét, majd ezt követően megoszthatják másokkal.

35 milliárd dollárt ér az Instagram

Hyperlapse alkalmazással bővül az Instagram

Flickr

A Flickr egy ingyenes fényképmegosztó weboldal, web 2.0-s web szolgáltatás, és online közösségi platform. Privát képek megtekintésének megosztásán alapuló népszerűsége mellett a szolgáltatást sok blogíró is használja fényképtárhelyként. Népszerűségét azok az innovatív, online közösség számára alkalmas eszközei is növelték, amik lehetővé teszik a képek címkékkel való ellátását és böngészését.

Egy terabájt ingyenes tárhely a Flickrben

Flickr: jobb az új ingyenes csomag, mint a régi fizetős

YouTube

A YouTube egy videómegosztó webhely, ahol a felhasználók videoklipeket tölthetnek fel és nézhetnek meg. A feltöltött tartalmak között egyaránt megtalálhatók film- és tévéműsorrészletek, zenei videók és házi készítésű videofelvételek is. A YouTube ugyan tiltja a jogvédett felvételek feltöltését, de 2010-ben már percenként 24 óra videót töltöttek fel a felhasználók, így jóval nehezebbé vált elkerülni, hogy ne kerüljenek ki jogvédett anyagok az oldalra.

Fizetős lesz a YouTube

Eddig tartott a YouTube-zene aranykora

Vimeo

A Vimeo egy videómegosztó webhely, amit 2004-ben Amerikában hoztak létre. Bár a népszerűsége elmarad a YouTube-étól, de a minősége jobb. Ezért sokan a Vimeót részesítik előnyben fájlmegosztásra. A Vimeo gondosan ügyel a feltöltött fájlok jogtisztaságára.

Jogsértő videókat szűrő módszert mutat be a Vimeo

A Vimeo is beszáll a sorozatgyártásba

Tumblr

A Tumblr egy mikroblogok írására alkalmas felület, melyeken szövegeket, fényképeket, videókat, linkeket, idézeteket és hangfelvételeket lehet megosztani egy rövid blogon keresztül. A felhasználók követhetik egy másik felhasználó blogját, vagy akár sajátot is szerkeszthetnek.

Nyit az Apple a Tumblr felé is