Produktív alkalmazások

Prezi

A prezi.com egy Flash alapú internetes prezentációkészítő szoftver, ami bárki számára elérhető. Ideális magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt. Mivel internetes szolgáltatás, ezért a számítógépre nem kell feltelepíteni, a regisztrációt követően azonnal használható a böngészőből. A felhasználók a webes felületen bejelentkezve láthatják saját prezentációikat, a megosztottakat, és a nem fizetők által gyártottakat is. Bármely feltöltött prezentációt bárhonnan el lehet érni, módosítani, letölteni. Eszköztára egyszerű, inkább a felhasználók kreativitására épít. Nyolc előre gyártott stíluscsomagot kínál a felhasználók részére, sem betűtípust, sem színeket nem lehet váltani még. A prezentációk tárolására 100 megabájtnyi tárhelyet biztosít.
A képernyő bal felső sarkában helyezkednek el a kezelőszervek. A kezelőfelület egyszerű, a legtöbb funkció billentyűkombinációkkal is elérhető. Az oldalon oktató videó és kézikönyv segíti a tájékozódást. Alapvetően három verzióból választhatnak a felhasználók: public, enjoy és pro. Ezeken kívül van még kifejezetten tanárok és diákok számára elérhető csomag is. 2009-ben jelent meg a piacon a Kitchen Budapest és a Magyar Telekom támogatásával. Itthon 2014 óta érhető el. Számos más nyelvre is lefordítottál, jelenleg 7 nyelven tudunk vele dolgozni.

Évelején került bemutatásra a Nutshell nevű mobilos alkalmazás, ami hasonlóképp működik, mint az Instagram, vagy a Coub, de mégis más. A Nutshellben három fényképet kell készíteni, amelyeket az alkalmazás rövid videoklippé alakít. Erre a klippre lehet rátenni a szöveget illetve az animációt, aminek a végén összeáll egy moziszerű kis történet. A videót akár e-mailben, akár sms-ben is megoszthatjuk illetve az feltölthető az Instagramra, Facebookra vagy a Twitterre. Az apphoz az animált grafikákat Gál Fruzsina készítette.

Google Drive

A Google Chrome böngészőt használók számára 2012.április 24-én jelent meg a Google Drive az addig használatos Google Dokumentumok helyett. Ez a program a fájlok tárolását, szinkronizálását és szerkesztését teszi lehetővé a felhasználók számára. 15 GB ingyenes tárhelyet biztosít, ami természetesen bővíthető, bár az már díjköteles.

Dropbox

A Dropbox csakúgy, mint a Drive egy online fájltárolási szolgáltatás, amely lehetővé teszi az állományok felhőben való tárolását, szinkronizálását, megosztását, ezzel helyet szabadít fel a számítógépünkön. Pont ebből a célból készült, valamint azért, hogy bárhonnan könnyedén elérhessük fájljainkat akár a mobiltelefonunkról is. Ingyenesen 2GB tárhelyet biztosít, amit tovább lehet bővíteni vásárlással, vagy vásárlás elkerülésével:

  • 500 MB a meghívásokért,
  • 250 MB a bevezető lépések (Getting Started) nézéséért,
  • 125 MB közösségimédia-szolgáltatások csatolásáért,
  • és egyes mobiltelefongyártón úgy próbálják a vevőket magukhoz csábítani, hogy opcióként plusz tárhelyet kínálnak.
Az alkalmazást Drew Houston találta ki, a történet szerint azért, mert az egyetemen mindig elfelejtette magával vinni az USB meghajtóját, az akkoriban elérhető internetes fájlfeltöltő alkalmazások pedig szerinte hiányosak voltak és nem felhasználóbarátak, így egy saját verzión kezdett dolgozni, amijogviták miatt 2009-ig getdropbox.com domainen keresztül futott, ezután került át dropbox.com-ra. Azóta számos alkalmazással bővült, például az azonnali üzenetek szinkronizálása, BitTorrent és jelszó menedzselés, távolról történő programindítás, rendszermegfigyelés, valamint elérhetővé tették az emailben való adatküldési lehetőséget is. Dropbox: "helyettesíteni fogjuk a merevlemezt”

Forrás: Wikipédia