Hálózati ismeretek I.

A Google szerepe

Kazinczy Barara

"A Google küldetése az, hogy a világ információit rendszerezze,és mindenki számára elérhetővé és hasznossá tegye. A Google internetes keresőrendszer, amely egyúttal használható, mint számológép, pénzváltó, naptár, helyesírás ellenőrző és szótár.

Kezdetei:
Larry Page és Sergey Brin nevéhez főzödik a keresési algoritmus, ami alapján elkkészült a Google. Mind a ketten a Stanford Egyetemre jártak és Ph. D. tanulmányaik alatt fejlesztették ki a keresőeljárást, mely által a legrelevánsabb információt szűrhetik ki. Olyan keresőrendszert hoztak létre, amely a weblapok közötti kapcsolatok matematikai analízisén alapul. A projekt beceneve eredetileg BackRub volt.
A google.com webcímet 1997. szeptember 15-én védették le.

A cég és a keresőprogram neve a googol azámból fakad, ami a 10 a 100-ikon.

PageRank:
A google keresésimechanizmusa a PageRank eljáráson alapszik, lényege az, hogy hány link mutat egy adott weboldalra. Tehát ez a rendszer egy adott weboldal látogatottságán és fontosságán alapszik, valamint folymatosan méri a frissülő tartalmat.

Érdekességek:

 • Másodpercenként több mint 2 millió keresést rögzítenek.
 • Larry Page és Sergey Brin 1998 augusztusában alkották meg az első Google Doodle-t, ami a nevadai Burning Man fesztivált hirdette. Azon a fesztiválon egyébként a Google stábja is részt vett.
 • 2013-ban a Google 55,5 milliárdos bevételének a 91 százalékát tették ki a hirdetésekből befolyó pénzek.
 • A Google valószínűleg az egyetlen cég, ami azzal a céllal hozta létre az oldalát, hogy azon minél kevesebb időt töltsenek el az emberek.
 • A Street View létrehozásához több mint 5 millió mérföldnyi utat fotóztak le.
 • Csak ebben az évben a cég mintegy 24 vállalatot vásárolt meg.
 • Több mint hatmilliárd órányi videót nézünk meg havonta a Youtube-on. Ez nagyjából annyi, mintha a Földön minden ember egy órányi felvételt nézne meg.
 • 2006-ban a google felvááolta a youtubot 1,6 milliárd dollárért.
 • Az ünnepi emblémák azok a szórakoztató, meglepő és olykor spontán jellegű módosítások, amelyekkel a Google-embléma köszönti az ünnepeket, évfordulókat, illetve megemlékezik híres művészek, úttörők és tudósok életéről.
 • A google a legjobb munkhely címet már több esetben is megkapta több országban.
  Tíz ok miért érdemes a Googlenál dolgozni
  Az alábbi cikkben viszont szerepel több ellenérv, miért nem szerencsés a Googlenak dolgozni.
  Neves egyetemeken végzett, több diplomás, vagy osztályelső embereket alkalmaznak, olyan munkák elvégzésésre, amelyben nem tudják megmutatni a programozói tudásukat. Többnyire nevetséges feladatokat bíznak az alkalmazottakra pl.: maunálisan kell levenni Youtube videókat, vagy egyszerű pár soros kódokat kell írniuk.
  Indokok, amiért nem érdemes a Googlnél dolgozni

  Az Európai Bizottságnak nem tetszik a Google ár-összehasonlító alkalmazása, és külön hivatalos vizsgálatot indít az Android kapcsán.
  Az Európai Bizottság Google-nak küldött levelében azt állítja, hogy a vállalat visszaélt az Európai Gazdasági Térségben (EGT) az általános internetes keresőszolgáltatások terén betöltött vezető pozíciójával, mivel az általános keresőoldalakon való listázás során módszeresen a saját ár-összehasonlító alkalmazását részesítette előnyben. A Bizottság előzetes álláspontja szerint ez a magatartás hátráltatja a piaci versenyt és sérti a fogyasztók érdekeit, ezért ellentétes az uniós antitrösztszabályokkal. A levél csupán jelzés, melytől a vizsgálat végkimenetele eltérhet.
  Az EU vizsgálatot indít a Google ellen