Története

Az Amazont 1994-ben alapította meg Jeff Bezos, online könyvesboltbént kezdte, majd bovítette a termékek listáját pl.: Dvd-k, CD-k, szoftverek stb. A cég nevének eredete: A világ legnagyobb vízhozamú folyója után kapta a nevét, utalva arra a hozamra, amit az internetes kereskedelemm lehet elérni. A másik ok: a logóban az "A" beturol nyíl mutat a "Z" betuig, ezzel utalva a teljességre, hogy az Amazonnál A-tól Z-ig minden kapható.
Írja a www.technet.hu


Jeff Bezos és filozófiája

Bill Gates szerint Jeff Bezos ( a Kindle feltalálója) egy modern Gutenberg. Dolgozói más szemmel néznek rá, szerintük hasonlóan eros személyiség, mint steve Jobs. Az Amazonnál nagy nyomásnak vannak kitéve a munkások, szinte mindennél fontosabb a teljesítmény és a siker. Jeff talumányait fizikával kezdte, majd az egyetemen már elektronika és az informatika iránt érdeklodött. Az egyetem után a Wall streeten dolgozott, majd 1994-ben megalapította az Amazont.Jelenleg a világ egyik legsikeresebb internetes vállalkozójának számít. Az elso eszköz amit kifejlesztettek a Kindle volt, ami egy elektronikus olvasókészülék. "Az a legkedvesebb dolog, amit mondhatnak nekünk, hogy az eszközeinkkel befolyásoljuk az életstílust." Ez a céljuk, a Kindl-csapat büszke arra. hogy az e olvasókat vásárlók többet olvasnak, mint korábban.Az Amazon célja mindenesetre az, hogy a Kindle Direct Publishing platformmal alternatív utat mutasson a hagyományos könyvkiadók mellett anélkül, hogy azokat le akarná váltani. Bezos szerint a siker titka az, hogy az ügyfeleikre, nem pedig a vetélytársaikra koncentrálnak, és nem csak eladni akarják az egyes eszközöket. A csapatuk mindig meg akar változtatni mindent. A harmadik szempont pedig, hogy türelmesek, mert, aki feltalál annak türelmesnek kell lennie és hosszú távra kell terveznie.
Írja az sg.hu


Amazon sikerének titka


2012-ben megjelent egy könyv Egyetlen kattintás. Jeff bezos és az Amazon felemelkedése címmel. Az amazon üzleti modellje megtévesztoen egyszeru: " vásároljon most, egyetlen kattintással!"Richard L. Brandt újságíró interjúkkal tárja fel az amazon sikerének titkát, és ábrázolja Bezos rendkívüli személyiségét és vezetoi képességeit.
Írja a bookline.hu


Zűrös évek

Az amazon.com,Inc. elektronikus kereskedellemmel foglalkozó amerikai cég, központja Seattle-ben van. Ez az egyik legnagyobb internetes kereskedelmi cég. Az Alexa Internet, az A9.com és az Internet Movie Database(IMDb) is az amazon birtokában van. Eredeileg Cadabra.com néven alapította. 1995-ben bejelentették magukat a nyilvánosság elott. A vállalat 4-5 évig nem tervezett nyereséget, mikor a dot-com buborék kipukkadt és sok e-társaság tönkrement, az amazon kitartott. 2001-ben pedig nyereséggel zárta az évet. 1997-ben Barnes & Noble pert indított "a világ legnagyobb könyvesboltja" állítás miatt, mivel szerintük csak egy könyvközvetíto.Peren kívül megegyeztek, a szlogen megmaradt.
Írja a hu.wikipedia.org


Magyarországon

"Tovább terjeszkedik Kelet-Közép-Európában az Amazon.com. A világ egyik legnagyobb elektronikus kereskedelemmel foglalkozó áruháza ezúttal Prága mellett létesít lerakatot, de piaci pletykák szerint hamarosan Magyarországra is betörhetnek. Hamarosan újabb elosztó központot létesít Csehországban az Amazon.com. A Bloomberg értesülései szerint a Prágától 7 kilométerre fekvő, Dobroviz faluban húzzák fel a legújabb Kelet-Közép-európai lerakatot. Mint írják, a település polgármestere a múlt hét végén hagyta jóvá a szerződést, és az építkezések várhatóan márciusban meg is kezdődnek, írja a penzcentrum.hu. A csehországi nyitás egyértelműen a régiós terjeszkedés újabb lépésének tekinthető. Mint ismert, még 2012-ben Pozsony mellett hozták létre az első kelet-közép-európai központot. Arról azonban már akkor tudni lehetett, hogy az amerikai vállalat a szlovákon kívül a cseh és a lengyel piacokat is kiszemelte magának. Sőt, egyes piaci pletykák szerint a multi a horvát, a román és természetesen a magyar piacok felé is kacsintgat. A társaság agresszív terjeszkedése - főként egy esetleges magyarországi nyitás esetén - sok hazai szolgáltatónak is kellemetlenséget okozhat. Piaci értesüléseink szerint különösen a hazai műszaki áruházak szegmensében, illetve a könyvkereskedelemben, ezen belül is az elektronikus könyvek piacán okozhat anomáliákat az amerikai óriás régiós, illetve magyarországi terjeszkedése. Ugyanakkor azok a lokális szereplők, amelyek könyvkiadással is foglalkoznak, még mindig nagy előnyben vannak. Számukra az egyetlen kellemetlenséget a társaság zászlóshajója, a Kindle e-könyv olvasó okozhatja, mely ár-érték arányban az egyik legjobbank számít. A legnagyobb harc azonban kétség kívül a műszaki termékek piacán bontakozhat ki, a globális beszerzési csatornák árelőnye ugyanis egyértelmű. Ezzel az árelőnnyel a hazai műszaki áruházak - legyenek azok hagyományos értelemben vett boltok, vagy online felületek - csak nagyon nehezen lesznek képesek felvenni a versenyt. Bár az impulzusvásárlások továbbra is a kézzel fogható áruházak kiváltsága lehet, ugyanakkor a strukturális átalakulás hosszabb távon elkerülhetetlen. Ennek gyorsasága azonban már nagymértékben függ az Amazon terjeszkedési ütemétől, illetve a felhasználható marketing büdzsé mértékétől is."
Írja az index.hu


Kindle

"Az Amazon Kindle egy e-könyv-olvasó termékcsalád, amely mostanára (2012) már az ötödik generációjánál tart. Más megfogalmazásban a Kindle egy az Amazon.com által kifejlesztett olyan hálózati képességekkel ellátott eszköz, mely szoftverének segítségével e-könyvek és más digitális adatok megjelenítésére használható.[1] Jelenleg a következő eszközök tartoznak a családba: a Kindle (vagy Kindle 1, az első változat), Kindle 2, Kindle 3 (Kindle Keyboard), Kindle DX, Kindle 4, Kindle Touch, Kindle Fire, Kindle Paperwhite, Kindle Paperwhite 2 és a Kindle Voyage a legújabb 2014-es kiadás. Kindle-t emuláló szoftver létezik a Windows, iOS, BlackBerry, Mac OS X és az Android operációs rendszereken. Működése: A Kindle hardverje az úgynevezett ?e-tinta? elektronikus papíron alapszik, mely a szürke 16 árnyalatát képes megjeleníteni. Az elektronikus papír parányi mágneses részecskékből áll. A részecske pozitív töltésű fele fehér, a negatív pedig fekete színű tintával van befestve. A részecskék ?forgatásával? elérjük, hogy képet rajzolunk ki velük, mely pontosan úgy néz ki, mint egy klasszikus papírra festett tinta. A forgatás után a következő használatig a részecskék nem használnak elektromos áramot,ezért a műszer akár hónapokig is működhet anélkül, hogy újból fel kellene tölteni. Az elektronikus papír előnye a klasszikus TFT monitorokkal szemben ugyanaz, mint a könyvé. Először is nem használ háttérvilágítást, ami miatt kevésbé káros az ember szemére. Továbbá a napfény nem zavar olvasáskor, ?oldalról? is tisztán lehet látni, valamint sokkal kevesebb áramot igényel. A hátránya az oldal frissítésének relatív lassúsága, ami miatt mozgó képek megjelenítésére nem alkalmas. Az e-könyvek megjelenítésére szolgáló kijelzőn kívül némelyik Kindle-típusok hangszórót és fülhallgató-csatlakoztatót is tartalmaznak, és MP3 formátumú zenét képesek lejátszani. Ugyanezek a típusok kísérleti szövegolvasó szoftvert is tartalmaznak, amely (jelenleg csak az angol nyelvű) szöveget fel tudja olvasni férfi vagy női hangon. Az eszközben Wi-Fi is található, mellyel csatlakozhat helyi hálózatokra. Egyes változatok 3G-vel is képesek az internetre csatlakozni. Az interneten keresztül könyveket, újságokat, magazinokat lehet vásárolni. A Kindle egy egyszerű internetböngészőt is tartalmaz.
Írja a hu.wikipedis.org