Hálózati ismeretek I.

A blogoszféra és a horizontális média

Mi az a blog?

A blog egy (általában) nyílt forráskódú, adatbázis alapú tartalomkezelő rendszer (CMS), amit a felhasználó testre szabhat, és amelybe rendrszeres időközönként publikál egy vagy több témában. Egyesíti a honlap, a fórum az újság és a napló tulajdonságait. Nincs szakértő szerkesztősége, mint az online újságoknak. Az ellenőrzés hiánya miatt sokkal gyorsabban jelennek meg rajtuk a hírek, mint a webes magazinokon. (Gyakorlatilag azonnal.) A felhasználók által készített anyagok legtöbbször nem olyan minőségűek, mint a profi újságírók által írt cikkek, viszont "önjavító" rendszerben működnek: a többbi felhasználó hozzászólásaiban kijavítja a pontatlan információkat.

Csoportosítás:

Formátumuk szerint lehetnek szöveges blogok, fotóblogok, vagy videoblogok. Ez utóbbi annyira népszerűvé vált, hogy egy külön kifejezés alakult ki rá, a vlog. Sikeresek még a mikroblogok, (a Facebook és a Twitter oldal is ebbe a kategóriába tartozik) és a linkmegosztó blogok.

Témájuk és felépítésük szerint gyakorlatilag bármilyenek lehetnek, énblog, vállalati blog, szakértői blog, szemleblog, haverblog, spamblog, blogregény. A blogregények legnépszerűbb műfaja a fanfiction. A folytatásban megjelenő regény egyébként nem a 21. század találmánya, már a 19. században népszerűek voltak a hírlapokban megjelenő regényrészletek. Többek között Jókai Mór és Mikszáth Kálmán is ennek köszönhettte népszerűségét és vagyonát.

Hogyan működik?

A blog tartalma egy XML alapú fájlba, úgynevezett freedbe kerül bele, RSS 2.0 vagy ATOM 1.0 formátumban. A blogoknak vannak tematikus gyűjtőoldalaik, a blogsite-ok. A bloggerek egymást is figyelik, ezért az RSS feedeken (Really Simple Syndication) keresztül teljesen személyre szabható tartalomjegyzéket készíthetnek maguknak az őket érdeklő blogok híreiből. Közben a saját blogjukhoz hasonló témájú blogok cikkeit megosztják, kommentelnek hozzájuk, reménykedve, hogy visszakapják a szívességet. Az egymást lefedő blogkapcsolatok rendszerét nevezzük blogoszférának, a kommenteléssel, megosztással erre épülő információs rendszert pedig horizontális médiának. A horizontális média jellemzője, hogy mindenről mindent azonnal tud, a rétegérdeklődéseket is kielégíti. (Long Tail effektus.) Erre a hagyományos, vagy vertikális média nem képes, hiszen ellenőrzött forrásokból dolgozik és tartania kell magát a terjedelembeli korlátokhoz. A legnépszerűbb szolgáltatók a Blogger, a Wordpress és a Xanga.

A blogok hatása

Érdekességek blogokról

A blogmotorok segítségével bárki gyárthat tartalmat. Ehhez számtalan hasznos, vagy haszontalan tippet találhat a világhálón. Némelyek az általános iskolai nyelvtant próbálják megértetni, míg mások a minél nagyobb olvasószám elérésére tudják a "tökéletes" receptet. A blogolásra és annak tanítására komoly intézményrendszer alakult ki, hetente hirdetnek blogos és "online újságírás" tanfolyamokat, a blogolásra szakosodott PR szakemberek és coachok is fénykorukat élik.

Többen, köztük Uj Péter, a 444 nevű népszerű hírportál főszerkesztője is a hagyományos média haláláról beszélnek. De hogyan elégítsék ki a különböző rétegérdeklődéseket egyszerre, és tartsák meg a híroldal formátumot? A kompromisszumos megoldás a "közösségi újságírás". A felhasználók létrehoznak maguknak az újság felületén egy profilt, gyakorlatilag egy saját blogot. Az erre feltöltött cikkeket egy szerkesztőbizottság hagyja jóvá és teszi véglegesen közzé. Így a híroldal ugyanúgy "mindent tud", mint a horizontális média, viszont nyelvi, stilisztikai, tartalmi szempontból ellenőrzi a tartalmakat.Ilyen, a blogok és az online újság tulajdonságait vegyítő oldal a Blasting News.

A web - mérete és ellenőrizhetetlensége miatt - a sajtószabadságot is jelenti, ahogy ezt már egy 2006-ban megjelent cikk is kimondja. Háborús övezetekben, diktatúrákban a blogok és a titkos Facebook csoportok a szabad véleménnyilvánítás elsődleges eszközei. De Magyarországon is a Facebookon szervezik a tüntetések jelentős részét.

A blogok azért is lehetnek ennyire népszerűek, mert hiteles történeteket, valós emberi sorsokat mutatnak be. Az emberek szeretnek erőt meríteni mások sorsából, lélekjelenlétéből, és segít nekik, ha megoszthatják saját történetüket. A következő interjú egy volt csoporttársunkkal készült, akinek betegsége miatt abba kellett hagynia egyetemi tanulmányait. Czeglédi Nagy Eszter

További információk, érdekességek:

Wikipédia a blogokról

Blogok: Mi vagyunk a média

A blogok és a mobileszközök

Screenshorts