Hálózati ismeretek I.

A Facebookon történő megosztás

Facebook evolution

Egedi Eszter

Napjainkban teljesen megszokott, hogy a közösségi oldalakon, pédául a Facebookon megosztjuk közeli és távoli ismerőseinkkel életünk történéseit, vagy éppen azt, hogy mi jár a fejünkben. Közzé tehetünk linkeket, képeket, videókat és szöveges dokumentumokat egyaránt. Azt, hogy mi jelenik meg számunkra facebookos hírfolyamunkban egy EdgeRank nevezetű algoritmus szabályozza, melynek célja, hogy a felhasználók számára releváns tartalmat közvetítsen, így azok még több időt töltsenek a közösségi oldalon. Az EdgeRank működését két tényező befolyásolja. Az egyik a felhasználói interakció: amennyiben a felhasználó több fotós posztot lájkolt, mint bármi mást, akkor az algoritmus a képeket tartalmazó híreket gyűjti össze az illető hírfolyamába. A másik tényező a közösségi reakció: az EdgeRank összeválogatja azokat a postokat, amelyekre a legtöbb hozzászólás érkezett, és beszúrja azt a felhasználó hírfolyamába, ahol mindenki kedve szerint rendezheti azokat időrendbe, vagy népszerűségi sorrendbe. A témáról bővebben itt.

2015-ben a Facebook frissített a tartalomközlés módját és minőségét meghatározó közösségi alapelvein főként a meztelenség, a gyűlöletbeszéd, a megfélemlítés valamint zaklatás témájában. Meghatározásra került, hogy tilos a nemi szervek, a teljesen fedetlen fenék és a női mell feltöltése, amennyiben a mellbimbó is látszik. Mivel több botrányos ügyük volt előbb említettek kapcsán, így pontosan meghatározták, hogy csak a következő esetekben tölthető fel egy teljesen fedetlen női mellet ábrázoló kép: szoptató nőket ábrázoló, mellműtétről szóló valamint művészeti alkotásról készült képek esetében. Tilos a nemi aktusokat mutató tartalom feltöltése, valamint az azokat túlzott részletességgel bemutató írás közzé tétele. Nem kerülhet fel az oldalra szadizmus ábrázolása, vagy ennek propagálása. Törlik továbbá a gyűlöletbeszédet tartalmazó szövegeket, képeket, videókat. Például tilos uszítani mások etnikai, nemi, vallási, szexuális hovatartozása miatt, ugyanakkor fentiekkel humorosan vagy elemzés formájában lehet foglalkozni. Konkretizálták továbbá a valódi személyazonosság megadásáról szóló részt: beazonosíthatóan kell felregisztrálni az oldalra. Pontosítottak a hatóságoktól érkező adatkérések helyt adásának esetében is. Bővebben itt és itt.

A Facebook jelenleg nagyobb lapokkal (New York Times, National Geographic, BuzzFeed) tárgyal arról, hogy a szerződő lapok hírei közvetlenül a Facebookon jelennének meg, bármiféle átirányítás nélkül, így egy zárt rendszert hozna létre, és a legnagyobb közösségi oldalból a legnagyobb hírportállá is válna.