Hálózati ismeretek I.

A képmegosztás veszélyei

A mai világban szinte már természetessé vált, hogy az emberek képeiket feltöltik az internetre. Vannak olyan képek, melyeket az egész internet népével megosztanak, viszont vannak olyanok is, amik privát képek, csak adott személlyel osztják meg, de az sem ritka, hogy csak a feltöltő láthatja a képeit. Képet feltölteni a netre azonban veszélyes feladat: mi biztosít minket, hogy senki sem fér hozzá privát dolgainkhoz? Az az igazság, hogy semmi. Ha valaki bármit feltölt a netre, számolnia kell vele, hogy azt rajta kívül netán olyanok is láthatják, akik még magát az embert sem ismerik. Előfordulhat, hogy hackertámadás áldozatai leszünk, vagy meghibásodás miatt kerülnek ki adataink a nagyközönség elé.

2014 őszén ezt rengeteg ember meg is tapasztalhatta, aki használta a Snapchat alkalmazást.

"A Snapchat az egyik legnépszerűbb mobiltelefon alkalmazás, ahol fényképeket, rajzokat vagy videókat küldhetünk egymásnak, a fogadó fél azonban maximum 10 másodpercig láthatja azt"

A Snapchatnél már korábban is voltak problémák, például kiderült, hogy a maximum 10 mp-ig létező képeket mégiscsak tárolja a telefon, úgy, hogy a képfájlok végére a .nomedia kiterjesztést teszi, ami eltünteti a képet az operációs rendszer elől.

Erre épült a Snapsaved.com, ami megmentette és katalógusba gyűjtötte a fotókat. 2014. őszén ez hibásodott meg, és több, mint 13 Gb-nyi privát fotó került ki az internetre.

A botrány lecsengett, viszont gondolnunk kell arra, hogy ezen kívül is rengeteg veszély fenyegethet minket az interneten. Az internethotline.hu csokorba szedte a legjellemzőbb jogsértéseket, amikkel találkozhatunk az interneten. Ezek a következők:
  • "Gyakori eset, hogy egy állampolgár személyes adatait (például nevét, telefonszámát, lakcímét, fényképét) az érintett hozzájárulása, jóváhagyása nélkül teszik közzé. Ennek jellemző példája, amikor valaki más nevében regisztrál egy közösségi oldalra, és ott róla általában valótlan és sérelmes adatokat tesz közzé.
  • Egyre többször előfordul az is, hogy egy gyermek fényképe pedofil környezetbe kerül.
  • Az is előfordulhat, hogy egy gyermekről vagy felnőttről olyan kép kerül fel például egy közösségi oldalra, amit tudta és engedélye nélkül kínos helyzetben készített róla valaki, és ezeket a felvételeket videó-, illetve képmegosztó oldalakon teszik közzé."

A pcworld.hu is foglalkozott már a közösségi oldalak veszélyeivel, köztük a képmegosztással is:

"A közösségi hálózatok legnépszerűbb felhasználási területe az utazáskor, családi vagy baráti összejöveteleken, iskolai és más eseményeken készült fotók feltöltése. A képek és multimédiás tartalmak megosztására szakosodott szolgáltatások – Tumblr, Pinterest, Instagram – virágkorukat élik. Az okostelefonokon készült képek azonnal és pillanatok alatt feltölthetők, így nagy a csábítás. De amennyire sokatmondó egy kép, annyira veszélyes is. Bár egy bikinis vagy egy mély dekoltázsú ruhában készült fotó minden bizonnyal őrületbe kergeti egy ifjú hölgy ex-barátját, illetéktelen kezekbe kerülve beláthatatlan következményekkel járhat a Facebookon történő megosztása. Lesz belőle nagy csodálkozás, ha később – esetleg sok év múlva – feltűnik egy call girl site-on, és magyarázkodni kell a gyerekeknek, hogy miképpen került oda. Az internetre feltöltött képeket ugyanis sokan amolyan ingyenes fotószolgáltatásként használják. A gonoszabbak hamis profiljukhoz keresnek képeket, de bukkantak már családi fotóra egy más országban megjelenő hirdetésben is."

A kamaszpanasz.hu kifejezetten arról ír, hogy a tinédzserekre milyen veszélyesek lehetnek a közösségi oldalak, mert hiányzik belőlük a felelősség, hajtja őket a bizonyítási vágy, és így sokszor saját magukat sodorják veszélybe:

"A kamaszok nem érzik, hogy milyen komoly súlya van annak, ha magukról intim képet és/vagy személyes információt adnak ki. Hiányzik belőlük a felelős felhasználói magatartás. Egyharmaduk ki is adja kezéből a rá nézve érzékeny adatot jelentő képeket, 30 százalékuk feltölti az akár teljesen intim tartalmat is. Ez egyfajta bizonyítási vágy a kortársaik felé. Márpedig ha egy kép felkerül, onnantól kezdve önálló életet él, és nincs mód a visszavonására. Bárki letöltheti, mutogathatja, feltöltheti kompromittáló oldalra, elmaszkírozhatja, kellemetlen szituációba keverheti a fiatalt."