Hálózati ismeretek I.

Molnár Ildikó

Sharing economy

A sharing economy, magyarul közösségi gazdaság egy olyan gazdasági és szociális rendszer, amely az árukhoz, a szolgáltatásokhoz, az adatokhoz és a tudáshoz közösségi hozzáférést tesz lehetővé, a felhasználók akkor jutahatnak hozzá a forrásokhoz, amikor épp szükségük van rá, anélkül, hogy meg kéne vásárolniuk. A 2000-es évek elején jelent meg új üzleti struktúraként, amely a kimerülő energiaforrások és a folyton növekvő népesség problémájára keresett megoldást. Ma az egyik legfelkapottabb gazdasági trend. Rengeteg iparágban használatos és sokan részt vesznek benne, például egyének, vállalatok, non- profit szervezetek. A modellekben megtalálható a kölcsönzés, a cserekereskedelem, a bérbeadás, az ajándékozás, a csere illetve olyan közösségi birtoklási formák, mint amilyenek a termelőszövetkezeti struktúrák. "A rendszer alapgondolata szerint, ha egy gazdasági jószágról információt osztanak meg, akkor ezen jószág értéke mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások, mind pedig a közösség számára nő." Egyre kevésbé van jelentősége a birtoklásnak és fontosabb lesz az elérés.

A közösségi gazdaság egy olyan internetalapú rendszer, ahol a felhasználók közvetlenül egymással kommunikálnak. Ezt peer-to-peernek nevezzük. A szolgáltatás minőségét az biztosítja, hogy a felhasználók véleményezik. Működését a technológia fejlődése, a szélessávú internethozzáférés, az okoseszközök és a mobilinternet teszi lehetővé. Nagy szerepe van még az online fizetési rendszereknek. Főleg Észak-Amerikában és Nyugat-Európában terjedt el, Közép-Kelet-Európában a megfelelő technológia és az üzleti szemlélet hiánya miatt nem, de vannak kezdeményezések. Az elmúlt években sikeres modellek, amelyek közrejátszottak a sharing economy kialakulásában:
  • Online zenei és video streaming szolgáltatások: ingyen vagy havidíj ellenében filmeket lehet nézni vagy zenét hallgatni (Spotify, Netflix)
  • MOOC- Massive Open Online Courses: ingyen vagy havi díjért online tanfolyamok végezhetők el (lynda.com)
  • SaaS- Software as a Service: ingyen, havi díjért vagy eseti díjért használható szoftver (Evernote)
  • IaaS- Infrastucture as a Service: ingyen vagy havi díjért igénybe vehető online tárterület (Dropbox)
Valójában a modell egyáltalán nem új, mert közösségi gazdaság az is, ha az Ebay-en vásárolunk vagy eladunk, ami viszont új, az a megvalósítás: eddig szervezetlen volt az üzletkötés (személyes ismertség, apróhirdetések), de a web és a mobil technológiák olyan platformot adnak, amelyen keresztül könnyen és gyorsan lehet információt megosztani és kommunikálni.

Szállás

Airbnb

Ezzel a szolgáltatással számos országban lakást, házat vagy szobát lehet bérelni 190 országban és 30000 különböző városban. Szűrők segítségével beállíthatjuk az érkezés és a távozás időpontját, a férőhelyek számát, az árat, valamint egyéb jellemzőket is. Közvetlenül a bérbeadóval kommunikálhatunk. Van mobilalkalmazás és weboldal is.

Couchsurfing

Ez is szállásfoglalást kínáló szolgáltatás szívességi alapon esetleg pénzért, de akkor sokkal olcsóbban a piaci árnál. Regisztráció után kiválaszthatjuk az úti célunkat és tartózkodásunk idejét. Ezután az oldal kilistázza az ajánlatokat, és ha kiválasztottuk, üzenetben jelezhetünk a tulajdonosnak, hogy nála szeretnénk megszállni.

Utazás

Uber

Az Uber 2014 óta érhető el Budapesten. Ezen kívül még 36 ország 130000 városában van. A működése nagyon egyszerű: csak választanunk kell egyet a közelünkben lévő sofőrök közül, akik nem feltétlenül taxisofőrök, bárki, akinek van szabad hely az autójában, regisztrálhat.

Oszkár

Az Oszkár telekocsi nevű szolgáltatás 2007 óta működik. Lényege, hogy az autósok felajánlhatják szabad helyeiket, az utasok pedig a lassú tömegközlekedés helyett találhatnak egy más utazási formát. Ha valakinek vannak szabad helyei az autójában, azt meghirdetheti, az utazni kívánók pedig megkereshetik azokat, erre pedig használhatják a weboldalt vagy a mobilalkalmazást is. A rendszer előnye, hogy környezetbarát, olcsóbb, mint a tömegközlekedés. Ugyanilyen szolgáltatás létezik még Angliában, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban, Spanyolországban, Görögországban és Ausztriában.

BlaBlaCar

A BlaBlaCar is autósokat és utasokat összehozó platform. 12 országban érhető el, köztük Magyarországon is.

Egyéb

Loffice és KAPTÁR

Mindkét szolgáltatás irodabérlésre alkalmas. A Loffice 2009-ben indult és csak Budapesten vehető igénybe. Telefonon vagy e-mailben tudunk irodát foglalni. A KAPTÁR 2012-ben indult. Itt egy űrlap kitöltésével tudjuk jelezni a foglalási igényünket. Hátrány, hogy egyiknél sincs mobilapp.

Rukkola

A Rukkola egy olyan oldal, ahol a felhasználók könyveket cserélhetnek. Több, mint harmincezren használják. Az oldalon elérhető felhasználók könyveiből választhatunk, cserébe fel kell ajánlanunk egy könyvet a sajátjaink közül.

Vinted

Ezen az oldalon a régi ruháinkat adhatjuk vagy cserélhetjük el, és használt ruhát vásárolhatunk. 8 országban érhető el, de Magyarországon még nem.

A közösségi gazdaság egyre több területen fedezhető fel, széleskörűen használják, ezek alapján pedig valószínűleg egyre gyorsul az előretörése. A társadalomra gyakorolt hatása már ma is megmutatkozik. Globális problémákra is válasz lehet a sharing economy, mint például a kimerülő erőforrások és a túlzott népességnövekedés.