Hálózati ismeretek I.

Google szolgáltatások

A Google számos szolgáltatása jelentősen megkönnyíti felhasználóinak életét. Az alább található felsorolásban ismertetek párat közülük.

Book Search (Könyvkeresés): 2004 augusztusában jelentette be a Google a Google Print szolgáltatását. Ezzel azoknak a könyveknek a tartalmában lehet keresni, amelyeket a Google beszkennelt és a digitális adatbázisában szerepelnek. Bár sokan üdvözlik, egy olyan tudásbázis létrehozásáért, ami még soha nem állt rendelkezésre az emberiség számára, a könyvkiadók és a szerzők képviselői jogaik egyszerű semmibe vételének tekintik a szolgáltatást.

Calendar (Naptár): A Google Calendar egy ingyenes online naptárszolgáltatás, hasonló a Yahoo! által kínált naptárakhoz. A Google Calendar lehetővé teszi, hogy a felhasználó eseményeket (találkozókat) írjon be a naptárába, és azokat vagy egy részüket megossza barátaival, vagy akár az egész világgal. A felhasználók kereshetnek a naptárban kulcsszavakra, eseményekre vagy a résztvevők nevére. Ezenkívül bármilyen e-mail címre vagy mobilszámra (SMS-ben) meghívót küldhetnek az eseményről, és a Google Calendar számon tartja a visszaigazolásokat. Az időbeosztás megtekinthető napi, heti, havi vagy négynapos bontásban, illetve a havi időbeosztásból kijelölt elemeket egyéni nézetben is meg lehet tekinteni.

Google+: Internetes ismeretségi hálózat; a szolgáltatás 2011. június 28-án indult. Sokak szerint eddig ez a Google legkomolyabb próbálkozása a hatalmas, 2010-ben több mint félmilliárd felhasználót magáénak tudható rivális Facebook elleni alternatíva állítására.
A hwsw.hu szerint összesen mintegy 2,2 milliárd Google+ profil létezik, de ezeknek mindössze 9 százalékához köthető nyilvános bejegyzés. Ennek a 37 százaléka legutóbb csak valamilyen Youtube-videóhoz szólt hozzá, további 8 százalék esetében pedig csak a profilkép megváltoztatása volt az utolsó értékelhető aktivitás. Az aktív profilok csupán 6 százalékához volt köthető bármilyen nyilvános bejegyzés az év első 18 napjában, és ennek csak a fele nem Youtube-os hozzászólás.

Maps: 2005. február 8-án jelentette meg a Google ingyenes online térképszolgáltatását. Induláskor a szolgáltatás csak az USA, Kanada, az Egyesült Királyság és Írország területét fedte le. Az online térkép egérrel megragadható és mozgatható, lehet benne helynév szerint keresni, és részletes útbaigazítást is tud adni. 2005. április 4-étől a Google Mapsnek műholdfelvételes nézete is van. Ez kezdetben csak Észak-Amerikára és az Egyesült Királyságra korlátozódott, majd 2005 júniusától az egész földre kiterjesztették. 2005. október 6-án a Google integrálta a Google Maps funkcionalitását a Google Localba, mely segítségével földrajzi helyhez kötött kereséseket lehet végezni. A Google Local célja, hogy segítségével az emberek megtalálják a helyi üzleteket. Nem csak a weboldalukat jeleníti meg ezeknek, hanem sok esetben a telefonszámukat és címüket is. 2005. november 7-én megjelent a „Google Local for mobile”, egy ingyenes szolgáltatás, ami kombinálja az útvonalkeresést, a hagyományos és műholdas térképeket, és a legtöbb Java-képes mobiltelefonnal képes együttműködni.
Azóta sok fejlesztésen is átesett, ahogyan azt itt is láthatjuk.

News (Hírek): A Google 2002 áprilisában jelentette meg az első béta változatát automatikus hírgyűjtő szolgáltatásának, a Google Newsnak. A számítógépes programok által automatikusan figyelt, azaz indexelt hírportálok tartalmából különleges algoritmusok közreműködésével választanak, de a végső megjelenítés emberi döntés eredménye.

Gmail: A Gmail a Google ingyenes e-mail szolgáltatása. 2004-es bevezetésekor az 1 GB-os tárhelyével lényegesen megnövelte az ingyenes webmailekkel kapcsolatos felhasználói elvárásokat. 2012 májusa óta több mint 10 GB tárhelyet nyújt. A szolgáltatásra kezdetben csak meghívóval lehetett regisztrálni, de 2007. február 8. óta mindenki számára nyitott.
A Gmail automatikusan menti az íródó levelet a Piszkozatok mappába bizonyos időközönként, illetve bizonyos mennyiségű billentyűleütés után. Ez igen hasznos lehet, ha a böngésző valamilyen okból leáll, vagy az internetkapcsolat megszakad.
A Gmail felhasználói az elterjedtebb mappás megoldás helyett címkékkel tudják a leveleiket csoportosítani. A címkék szabadabb mozgást adnak a felhasználóknak, mert egy e-mailt bármennyi címkével el lehet látni, míg a mappás rendszerben egy levél egy mappába kerülhet csak. A címkékhez színek is rendelhetők, egy előre meghatározott palettáról. Szűrőket is lehet használni arra, hogy a levélhez címkét rendeljünk.
A Gmail tartalmaz egy beépített spamszűrőt. A szűrő által kéretlen levélnek minősített e-mailek a Spam mappába kerülnek, ahol 30 nap után automatikusan törlődnek. Ha valaki ennek ellenére spamet talál a beérkezett levelek között, azt egyetlen gombnyomással jelezheti az üzemeltetőknek.
Azonban, mint minden programnál és annak működtetésében, történhetnek problémák. Erről számol be a hwsw.hu cikke is.

Chrome: A Google Chrome a Google által fejlesztett nyílt forráskódú, számítógépeken, táblagépeken és okostelefonokon futó webböngésző, ami a Blink böngészőmotort használja. Nevét a böngészők grafikus felületének nem létfontosságú részeiről kapta. 2014 januárjában a Chrome világszinten a legnépszerűbb böngésző volt, 35,6%-os globális részesedéssel. Magyarországon 2014 januárjában a Mozilla Firefoxot megelőzve a leggyakrabban használt böngésző volt, 40,82%-kal. Az okostelefonos böngészők közül a részesedése 2014 januárjára világszinten 7,97%, Magyarországon 10,69% volt.

Google Play (korábban: Android Market): a Google digitális tartalomszolgáltatása, ami magában foglal egy online boltot, is melyben zenék, filmek, könyvek, Android eszközökre írt játékok és más alkalmazások találhatók, valamint egy a felhőben futó médialejátszó. A szolgáltatás elérhető a hozzá írt androidos alkalmazással. Vásárlás után a megvásárolt tartalom azonnal hozzáférhető az összes birtokolt eszközön.
A mai napra az alkalmazások száma lassan eléri a másfél milliót, ezzel jóval megelőzve a rivális AppStore-t. Ezt szemlélteti a hvg.hu cikke.