Hálózati ismeretek I.

Wikipédia

Csákányi Réka

Wikipédia logó

Bevezetés

A Wikipédia mára átvette a lexikonok helyét, hiszen utóbbi bárhol használható, könnyebben elérhető, egyszerűbb a kezelhetősége, könnyebb a konkrét keresés, ráadásul minden egy helyen van. Elsőként lett a weboldalak közt ennyire népszerű és ismert.

A Wikipédia útkeresése

A kezdet

Ez az első közösségi szerkesztésű online enciklopédia. 20 éve indult Wiki web néven. Elődje a Nupedia. Ezen az oldalon még csak ellenőrzött, szakértők által jóváhagyott szócikkek jelenhettek meg. Ez a változat ingyenes volt és reklámmentes. Alapítója Jimmy Wales, bróker. Ebben a formában hosszútávon nem volt fenntartható az oldal, ezért elindítottak egy másik weboldalt ennek fenntartási költségeinek fedezésére. Ez volt a Bomis.com. A Wikipédia 2003-ig állt ennek tulajdonában.

Botrány

2007-ben felröppent néhány hír válságról és megvesztegethetőségről. Azt állították Jimmy Wales nagyobb összeget fogadott el a Wikipédia alapítvány javára, cserébe cenzúrázott bizonyos cégekre nézve sértő cikkeket. Ezt a híresztelést cáfolták.

Fejlesztések

Újítások 2013-ban két programozó, Stephan LaPorte és Mahmoud Hoshemi létrehoztak egy valós időben frissülő térképet, így nyomon követhető a fejlődés. Ez a rendszer a regisztrálatlan felhasználók szerkesztéseit követi nyomon. Fények felvillanásával jelzi, hogy melyik városból és melyik szócikkbe javítottak bele. Mint kiderült, Észak-Amerika és Nyugat-Európa a legaktívabb. Átalakulás Áprilistól újításokat terveznek. Ez elősször az angol Wikipédia oldalán fog megjelenni. A cél az egyszerűsítés volt, hogy az alapvető funkciókat könnyeb legyen elérni. 2001 óta ez lesz a legátfogóbb átalakítás. A tesztelők, közel 500 ezer felhasználó, nyolcvan százaléka az újabb verziót választaná.

Jelenlegi állapota

Mára 286 nyelvű változat létezik, 30 millió szócikk, 39 millió felhasználó és mindezen 70 ezer önkéntes dolgozik. Az angol változat 2012-ben elérte a 4 milliós szócikk számot, így a világ legnagyobb enciklopédikus művévé nőtte ki magát.

Magyar vonatkozás

2003-ban alapították, 2005-ben húszezer szócikk, 2008-ban már százezer szócikk volt elérhető. Nálunk 125 nagyon aktív (havi 10 szerkesztés) és 600 aktív (havi 5 szerkesztés) felhasználó van. 2010-ben az Index olvasók a 3. leginkább pótolhatatlan oldalnak választották a Wikipédiát. A magyarországi Wikipédia kétszázezredik szócikkét egy Pásztor Ákos nevű felhasználó hozta létre, méghozzá a forgattyús tengelyről.