Cloudcomputing

Szemináriumi dolgozat - HTML gyakorlat - ELTE KITI

Hálózati ismeretek I.

Cloudcomputing

Baka Viktória, 2016. tavasz


A felhő alapú számítástechnika (angolul „cloud computing”) a számítástechnika egy ágazata. Többféle felhő alapú szolgáltatást különböztethetünk meg, a közös bennük az, hogy a szolgáltatásokat nem egy dedikált hardvereszközön üzemeltetik, hanem a szolgáltató eszközein elosztva, a szolgáltatás üzemeltetési részleteit a felhasználótól elrejtve. Ezeket a szolgáltatásokat a felhasználók hálózaton keresztül érhetik el, publikus felhő esetében az interneten keresztül, privát felhő esetében a helyi hálózaton vagy az interneten.

Mi is az a felhő?


Elterjedt az a számítástechnikai nézőpont, hogy maga az adattárolás és a számítási feladatok az Interneten lévő nagy teljesítményű szervereken történnek, míg a felhasználó csupán egy egyszerű, kis teljesítményű számítógéppel, és egy böngészővel rendelkezik. Aki a cloudcomputing, azaz a számítási felhő használója már nem látható és érzékelhető, úgymond "eltakarja a felhő". A Felhő alapvető jellemzője, hogy szerverei nagy sávszélességű szerverparkokban találhatóak, így elérési sebességüket leginkább a végfelhasználó sávszélessége határozza meg. Fontos tulajdonsága még a flexibils konfigurálhatóság, ami azt jelenti, hogy a megrendelő szabadon növelheti a bérelt szerver konfigurációjának több alapvető paraméterét.

J. R. Ward mondta ezt a cloudcomputing-ról: "Habár nem hagyta el a földet, a végtelen szabadságtól úgy érezte, mintha a felhők közt repülne."

Professzionális szolgáltatásokat nyújt a cloudcomputing.Különböző szintekre bonthatjuk őket: Legalsó szint: Iaas - Infrastracture as a Service, vagyis infrastruktúra nyújtása szolgáltatásként. Ez gyakorlatilag csak erőforrás bérlését jelenti, vagyis meghatározott mennyiségű processzor, memória és tárhely használatát egy felhő szolgáltatónál, szoftver nélkül. Középső szint: Paas – Platform as a Service, vagyis fejlesztési platformok nyújtása szolgáltatásként. A platformszolgáltatás igénybevételével a felhasználó általában valamilyen fejlesztői környezetet bérel a cloud szolgáltatótól. Felső szint: SaaS – Software as a Service, vagyis szoftver nyújtása szolgáltatásként. Ez a legegyszerűbb felhő alapú szolgáltatás, olyan szoftverek bérlését biztosítja a felhasználók számára, amiket nem kell telepíteni, használatukhoz elegendő egy webböngésző. A többit a felhő szolgáltatóra bízhatja.

3 alapvető felhőtípust különböztetünk meg:

 • 1. Private Cloud (privát felhő): gy zárt infrastruktúrát jelent, mely egy cég vagy szervezet saját céljaira épít. Ilyen privát felhők tulajdonosai lehetnek például önkormányzatok, bankok, vagy nagyvállalatok.
 • 2. Public Cloud (Publikus felhő): jelenti a klasszikus felhőt, melynek infrastruktúrjából bárki bérelhet egy részt, megfelelő havidíj kifizetése ellenében.
 • 3. Hibrid Cloud: a két előző keveréke, ez a felhő ötvözi a privát és a publikus felhők előnyeit.

  A megrendelő igényeihez rugalmasan alkalmazkodik a Cloud szolgáltatás. Bármikor szabadon növelhető a bérelt erőforrás. Mindezt anélkül, hogy az egész bekonfigurált rendszert újra kellene installálni. még szintén nagy előnye a rugalmas skálázhatóság. Technikailag az egyik nagy előnye, hogy segítségével különböző szolgáltatások könnyen redundánssá tehetőek. Ami azt jelenti, hogy a vállalkozásnak nem kell ugyanarra a feladatra két szervert megvásárolnia, és azokat különböző fizikai helyen elhelyeznie a folyamatos üzletmenet érdekében, hanem elég két földrajzilag eltérő helyen lévő virtuális szervert bérelnie. A felhő alapú szolgáltatások bérlésekor olyan technológiák elérése is lehetővé válik, amire alapesetben egy átlagos vállalkozásnak nem lenne pénze. Ilyen például a Fault Tolerance VPS, vagyis a kieséstűrő virtuális szerver, vagy a hardveres terhelés elosztó, vagy akár a speciális tűzfalak.
  A Cloud Computing bérlői általában olyan kis vállalkozások, akik nem tudnának kihasználni egy teljes szervert, vagy olyan közepes vállalkozások, amelyek szeretnének kiszervezni bizonyos IT feladatokat, mint amilyen a levelezés, a weboldal, vagy akár a SPAM szűrő szerver. A Cloud szolgáltatások jól jöhetnek azoknak a vállalkozásoknak is, amelyeknek folyamatosan változnak a hardveres és szoftveres igényeik, mert például szoftverfejlesztéssel foglalkoznak.


  Amazon újdonságok

  Az Amazon online webáruház is elindította a saját adattároló-szolgáltatását, a Cloud Drive-ot. A cég korlátlan tárhelyet ígér a felhasználóknak, méghozzá elég olcsón, évi 60 dollárért. Az amazon Prime-mal ellentétben a tárhely nem korlátozza a feltöltött fájlformátumokat, azt és annyit tölthetünk fel a saját felhőnkbe, amit és amennyit csak szeretnénk. Közben párhuzamosan az Unlimited Everything-gel elindult az Unlimited Photos, ami korlátlan tárhelyet biztosít fényképeknek évi 12 dollárért, plusz még 5 gigabájtot videóknak és más fájloknak. Ingyenesen három hónapig ki lehet próbálni mindkettőt.

  Üzleti intelligencia

  A szolgáltatás a QuickSight, a mögötte álló memóriaalapú (in-memory) lekérdezési motor pedig a SPICE (Super-Fast Parallel In-Memory Computation Engine) nevet kapta. A QuickSight minden amazonos tárolószolgűltatásból etethető, de akár helyi asatbázis is becsatornázható, és harmadik féltől származó alkalmazásokkal is összeköthető. Az amazonos tárolókat használva akár egyszerű drag and drop módszerrel is össze lehet állítani lekérdezéseket, a szolgáltatás pedig fel is ajánlja az általa legjobbnak tartott vizualizációs módokat, az eredményeket pedig weboldalakba vagy alkalmazásokba is lehet integrálni. Az Amazon természetesen önálló androidos és iOS-es appokat is fejlesztett hozzá. A QuickSight két változatban lesz elérhető – Standard és Enterprise, melyek funkcionalitása és árazása között egyaránt nagy eltérés van. A Standard verzió felhasználónként 9 dollárba kerül havonta, fiókonként 10 gigabájtnyi SPICE-tárhellyel, mely gigabájtonként 0,25 dollárért bővíthető. Az Enterprise változatért pont az előbbiek kétszeresét kéri az Amazon, kivéve a tárhelybővítést, amely itt gigabájtonként 38 centbe kerül. A tetemes árkülönbségért cserébe az Enterprise-előfizetők többek között Active Directory integrációt, részletesebb hozzáférés-szabályozást, titkosítást és megemelt teljesítményt kapnak. A szolgáltatás előzetesének kipróbálására már lehet regisztrálni, de a cég ezt a lehetőséget egyelőre csak a US East régiós ügyfeleknek biztosítja. Várhatóan 2016-ban Európában is elérhető lesz.

  IoT

  Az Amazon másik nagy bejelentése az AWS IoT volt. A BI-hoz hasonlóan egy olyan terület, ahol a vállalatnak az eddig felépített felhős kompetenciájával és szoftveres-hardveres infrastruktúrájával van keresnivalója, a siker nagyrészt a megfelelő kivitelezéstől és az árazástól függ. Az AWS IoT platform MQTT vagy HTTP 1.1 protokollokat használva tud kommunikálni az eszközökkel. A platform egy eszköz átjáróból, egy szabálymotorból és egy regisztrációs adatbázisból áll. A HTTP kapcsolaton kommunikáló eszközök tanúsítványalapú (X.509) vagy AWS SigV4, az MQTT-n keresztül kapcsolódóak. Az eszközöket tanúsítványok és szabályok szintjén lehet menedzselni, a műveleteket az AWS IoT konzolján vagy a platform API-ján keresztül lehet elvégezni. A regisztrációs adatbázis értelemszerűen a csatlakoztatott eszközök beazonosíthatóságára és nyilvántartására szolgál. A rules engine a platform üzenetbrókere, amely meghatározott szabályok alapján végzi az üzenetkezelést és a forgalomirányítást. Hasznos funkció a Device Shadows, amely JSON dokumentumokban tárolja az eszközök legutóbbi állapotát, így ezekhez akkor is hozzá lehet férni, ha az adott eszköz épp offline állapotú. Az AWS IoT jelenleg négy régióban (US East, US West, EU (Ireland) és Asia Pacific) érhető el, de még csak béta változatban. Minimális előfizetési díj nincs, a díjazás teljesen használatalapú.

  IaaS, adatbázis, felügyelet

  A vállalat egyéb fejéesztéseket is bejelentett. Egyszerűsítette a Kinesis használatát, a Firehose segítségével könnyen lehet egy akár több ezer forrásból táplált streaming csatornát létrehozni az S3 vagy Redshift felé. Az RDS-be bekerült a MariaDB-támogatás és elindult a heterogén adatbázis-migrációknál konverziót végző AWS Schema. Az Amazon Inspector automatikusan elemzi az AWS-be telepített alkalmazásokat. A vállalat két új EC2 instance-et is bejelentett. Az X1 alatt négy Intel Xeon E7 v3 dolgozik majd akár 2 terabájt memória társaságában, a t2.nano pedig egy új, 1 vCPU-s, fél gigagájt memóriás költséghatékony változat. Az X1 2016 első felében, a t2.nano pedig még az év vége előtt lesz elérhető, az árakról egyelőre nincs információ.


  A Windows 10-hez fiatalodott a Microsoft

  2015. Július 29-én volt a Windows 10 bemutatója. Ez volt az új vezérigazgató, Satya Nadella első globális jelentőségű termékbevezetése. Miként lett megint népszerű a Microsoft? A számítógépeken a Windows 7 kijavította a hibákat, de az operációs rendszer nem igazán volt fényes. Az Xbox 360 népszerűségét nem lehet megkérdőjelezni, de a játékkonzol nagyságrendekkel kevesebb embert érdekel, mint a Windows. Egyedül az okostelefonnál és a tabletnél bukott meg a Microsoft. Itt több milliárd ember az Andoidra szavazott. Még Steve Ballmer regnálása alatt a Windows Phone 7 bevezetésével indult el egy lassú átalakulási folyamat, de a Microsoft még ezután is évekig a szakadék felé száguldott. Mindenét a fiatal generációra tette fel a Windows 8 bevezetésével, ezzel azonban régebbi felhasználók tömegeit haragította magára: a régi asztalt követelték vissza. Ezután Satya Nadella kormányzásával a Microsoft teljes fordulatot vett, és a vállalat elindult egy nagyon ígéretes irányba. Az új cégvezető iránymutatása négy szóban összefoglalható: "Cloud first, mobile first". Vagyis a cégnek mostantól a felhőre és a mobil eszközökre kell összpontosítania, nem az évtizedek óta tuningolt operációs rendszerére és irodai szoftvercsomagjára. A cég futószalagon kezdte gyártani a szoftvereket, és a saját platformja helyett a piacvezető rendszerek kaptak elsőbbséget. A Microsoft belátta, hogy ott van a pénz, ahol a felhasználók.

  Dolgok, amik vonzóak a Microsoft-ban:

 • Ingyen kijavítják a Windows 8 és 8.1 hibáit azzal, hogy a Windows 10-re egy évig szabadon frissíthetünk.
 • A HoloLens az eddigi legizgalmasabb megjelenítése a kiterjesztett valóságnak.
 • Megvették a Minecraftot, a virtuális legót, ami után nem kell elpakolni a kockákat.
 • A vállalati szoftveres kínálatot is szuper alkalmazásokkal bővítették, megvették többek közt a Sunrise naptárat és a Wunderlist todo-appot.
 • A OneDrive tárhelyen néhány gigabájt ingyenes, de ha a mobilunkról is oda töltjük fel a képeket, akkor még több tárhelyet kapunk. De ennél is jobb az Office 365 előfizetés, amivel nemcsak az irodai szoftverekhez kapunk teljes hozzáférést, hanem kapunk egy terabájt online tárhelyet, és kapunk még havonta 60 perc ingyenes telefonálási lehetőséget vezetékes- és/vagy mobilszámokra. Egyre több nyílt forráskódú projektje van, és olyan eszközöket adott ki, amelyekkel nemcsak a Windows univerzális platformjára lehet kódot írni, de még a rivális iOS-re és Androidra is könnyen ki lehet majd adni ugyanazt az appot.

  Cloudcomputing