Civil kezdeményezések a weben

Készítette: Gál Éva

„Civil társadalmon a nem kötelező emberi társulást értem és azon kapcsolatok hálózatát, amelyek a család, hit, érdek és ideológia szolgálatára jöttek létre.” (Michael Walzer)

A civil társadalom felfogása szerint e fogalom körébe tartoznak a polgári kezdeményezések azon formái, amelyekben a polgárok önkéntesen vesznek részt értékeik és érdekeik megjelenítése, védelme érdekében, és amely kezdeményezések az államtól függetlenül, autonóm módon muködnek. A civil szervezetben az emberek mindazon készségeiket gyakorolják, amelyek szükségesek ahhoz, hogy létrehozzák azt a civil politikai akaratot, amely híven fejezi ki érdekeiket. Itt olyan készségek gyakorlására nyílik lehetőség, mint a kompromisszumkötés, és a fontos és kevésbé fontos dolgok közötti különbségtétel képessége.

1. Ökoetikus keresőrendszer

Nagyon sok ember használja a Google keresőrendszerért, pedig sokan nem is gondolnák, hogy vannak olyan keresőrendszerek, amellyel egyszerűen támogathatunk nemes ügyeket. Az egyik ilyen kereső az Ecosia.org, hirdetési bevételeinek 80%-át fák ültetésére fordítják. Jelenlegi állás szerint, már több millió fát ültettek el, de a 2020-as cél, hogy egymilliárd fát ültessenek. Az Ecosearch.org kereső pedig bevételeinek 100%-át környezetvédelmi és társadalmi célokra fordítja. A példákból láthatjuk, hogy ilyen egyszerűen is lehet adományozni és jót cselekedni.


2. Greenpeace

Sokunk hallott már erről a szervezetről, sőt akár már az utcán is összetalálkozhattunk velük, miközben aláírásokat gyűjtöttek, mégis sokan nem tudják, hogy mivel foglalkozik ez a civil szervezet. Kampányaiknak célja, hogy minél szélesebb körben terjesszék a környezettudatos szemléletet és életmódot. A Greenpeace alapelve az, hogy békés úton szeretnének egy jobb megoldást nyújtani, ehhez részletes terveket dolgoznak ki. A szervezet munkája folyamán elutazik különböző helyekre, ahol környezetvédelmi rombolás zajlik, így be tudják mutatni a világ számára, hogy mi folyik a környezetünkben. A Greenpeace politikai és kereskedelmi érdekektől függetlenül működik, bevételeiket magánszemélyektől és alapítványoktól nyerik. A Greenpeace munkáját számos aktivista segíti, akikhez bárki csatlakozhat, aki nem csak ülni és nézni szeretné a rombolásokat, hanem aktív tagja szeretne lenni a mozgalomnak és valami jót cselekedni. A szervezethez a következő címem lehet jelentkezni: info.hu@greenpeace.org


3. A Facebook és a civil szervezkedések

Amióta a Facebook betört a közösségi hálók világába, azóta sok területen meg is könnyítette az életünket. Ilyen például a tüntetések, események megszervezése, rendezése. Az emberekhez ez által szinte pillanatok alatt eljutnak az információk és reagálhatnak az eseményekre. Még ha ténylegesen nem is vesznek részt az eseményeken azáltal, hogy kommentelnek és megosztják a híreket az emberek, úgy érzik, ők is tettek az ügy érdekében. Gondoljunk csak bele, ha nem lenne a Facebook vagy más közösségi portál, akkor hogy jutnának el hozzánk ilyen gyorsan az információk? Jelenleg ez az egyik legjelentősebb portál, amit az emberek napi szintem néznek és talán ez ösztönző hatással is lehet sokakra, hogy tegyenek valami jót.


4. Civil díj

A NIOK Alapítvány lehetőséget ad a hazai civil szervezeteknek arra, hogy projektjüket ismerté tegyék és segítsék adománygyűjtő programjaikat. A Civil díjat hét kategóriában osztják ki és azokat, akik elnyerik a díjat, használhatják a Civil Díj logóját. Ezek a projektek azért is lehetnek fontosak, mert így bemutatkozhatnak a közönségnek a hazai civil szervezetek és bemutathatják, hogy milyen fontos cél érdekében harcolnak és működnek. Így az emberek is részt vehetnek ezekben a projektekben, ha nem is aktívan, de legalább adójuk 1%-val.


5. Civil hírügynökség

A Civil Hírügynökséget azért hozták létre, hogy lehetősége legyen a civil szervezeteknek megjelenni a weben. Az oldalon működik egy hírfeltöltő felület, amin keresztül a szervezetek rendszeresen hírt adhatnak magukról. Az oldal megkönnyíti az információk áramlását a szervezetek között, a támogatók és a szervezetek között. Önkéntesek és cégek is szívesebben tesznek felajánlásokat a szervezeteknek számára, ha látják milyen tevékenységeket és eredményeket érnek el. A hírügynökség egymás megismerésében is segít és eljuttatja a szervezetek híreit a médiához. Az oldalán bárki megtalálhatja a számára érdekes és szívesen támogatott szervezeteket, illetve a társadalmi ügyek menüpont alatt, mindenki a számára fontos hírekről olvashat külön kategóriákba foglalva. Az oldal megtalálható a Facebook-on is, ahol folyamatosan a legfrissebb híreket szolgáltatják, eseményeket osztanak meg, amin részt lehet venni.

Navigáció
Tanszéki honlap
Cikkgyűjtemény
Szemle-blog
Ökoetikus kereső
Greenpeace
Média 2.0 - Hét dolog, amit a Facebook megváltoztatott
Civil Díj 2016
Civil Hírügynökség