Hálózati ismeretek I.

Amazon

Gergály Nikolett, 2016. tavasz

Az Amazon.com, Inc. ma a világ egyik legnagyobb internetes kereskedelemmel foglalkozó cége. A vállalatot Jeff Bezos 1994-ben hozta létre, az Amazon.com pedig 1995 júliusában indult útjára online könyvesboltként. Korszakalkotó üzleti modelljét a választék, kényelem és ár hármasra építetette.

Kindle

Kisebb, könnyebb, gyorsabb és jobb a kontraszt – ezzel a szöveggel hirdette az Amazon a Kindle legújabb generációját. A szakmai blogok és újságok egyszerűen a jelenleg kapható legjobb e-könyv-olvasónak tartják.

Könyvkölcsönzés Kindle-en - Az Amazon elindította régen várt szolgáltatását, a könyvkölcsönzést. Az amerikai Kindle-használók ezentúl válogathatnak a helyi könyvtárak kínálatából is. A kiválasztott könyvet a könyvtár honlapjáról választhatják ki, majd egy amazonos rendelés után az ekönyv-olvasóra kapják meg a könyvet a Whispersync rendszeren keresztül. Az olvasókon ráadásul az a plusz is megvan, hogy lehet jegyzetelni a könyvekre, a hagyományos könyveknél ez ugye tiltott – magyarázta a rendszer előnyeit Jay Marine, az Amazon Kindle-ért felelős igazgatója. A jegyzeteket elmenti a rendszer, így ha a felhasználó legközelebb kikölcsönzi a könyvet, vagy megveszi azt, akkor is megmaradnak a jegyzetek.

Jön az új Kindle Paperwhite - Az Amazon piacra dobja a Kindle Paperwhite felturbózott verzióját. A képernyő például már nem műanyagból, hanem matt hatású üvegből készül. Az Ice Wine néven fejlesztett új Paperwhite modellel az Amazon ismét felzárkózik a legnagyobb vetélytársai mellé.

Könyvárusítás

A Kindle lenyomta a könyvkiadást - 2012-ben eddig minden száz eladott papírkönyvre 114 letöltött e-könyv jut a világ legnagyobb online könyvesboltjában, az Amazonon. A vásárlói szokásokat elemezve az is kiderül, hogy egy átlagos olvasó a Kindle beszerzése után négyszer annyi könyvet vásárol, mint azelőtt. Az áruházban egyébként több mint félmillió könyv kapható az olcsó kategóriában, ami a briteknél legfeljebb 4 fontot (1400 forintot) jelent, ezek húzzák fel legerősebben az eladásokat.

Az Amazon hadat üzen a könyvpiacnak - A Kindle e-bookolvasóval és a világ legnagyobb webáruházával a háttérben az elektronikus könyvek piacán jelenleg piacvezető Amazon semmit nem bíz a véletlenre, és új akciójával egyszerre üzen hadat a hagyományos, papíralapú könyvek piacának, és a feltörekvő elektronikus konkurenciának. Egy könyvesboltban megvett könyv árából (legyen az akár hagyományos, akár elektronikus) általában 30-35 százaléknyi jutalék kerül a könyv kiadójához, vagy magánkiadásnál magához a szerzőhöz. Az Amazon ezt a jutalékot most 70 százalékra emeli. Az egész e-bookpiacot meglódíthatja, ha a dupla pénz reményében a kiadók vállalják, hogy az új könyvek elektronikus kiadása minden tekintetben vonzóbbak lesznek a hagyományosnál.

Csomagszállítás

Újabb multi érkezhet Magyarországra - Újabb elosztó központot létesít Csehországban az Amazon.com. A Bloomberg értesülései szerint a Prágától 7 kilométerre fekvő, Dobroviz faluban húzzák fel a legújabb Kelet-Közép-európai lerakatot. Mint ismert, még 2012-ben Pozsony mellett hozták létre az első kelet-közép-európai központot. Arról azonban már akkor tudni lehetett, hogy az amerikai vállalat a szlovákon kívül a cseh és a lengyel piacokat is kiszemelte magának. Sőt, egyes piaci pletykák szerint a multi a horvát, a román és természetesen a magyar piacok felé is kacsintgat.

Az Amazon több száz raktári munkása sztrájkol Németországban (2013) - Az Amazon Németországban 9000 főt alkalmaz, de az ünnepi szezonokra akár 14 ezer munkást is felvesz arra a néhány hétre, hogy ki tudja elégíteni a szokásos többszörösére emelkedő megrendeléseket. A Verdi nevű szakszervezet szerint viszont ezernél is többen sztrájkolnak, 700-an Bad Hersfeldben, 200-an Lipcsében, és most először a grabeni telephelyen dolgozók egy része is részt vesz az akcióban. Ennek ellenére nem valószínű, hogy az amerikai online kereskedelmi óriáscég most engedne a nyomásnak emelné a raktáraiban dolgozók bérét, hiszen a német szakszervezetek idén már többször is megpróbálták kicsikarni a csomagküldő szektor kollektív szerződéseinek, vagy legalább egy azokhoz hasonlónak az elfogadását. A vállalat nemrég bejelentette, hogy további logisztikai központok létrehozását tervezi Európában (hármat Lengyelországban és kettőt Csehországban), és a szakszervezetekkel való folyamatos harc ellenére Németországban is bővíteni fog, és a jövőben akár élelmiszert is lehet majd rendelni. Németország az Egyesült Államok után az Amazon második legnagyobb piaca, az Amerikán kívüli forgalom harmada származik innen.


.