Hálózati ismeretek I.

A videómegosztás jelene

Kovácsik Kinga, 2016. tavasz

Videómegosztás alatt egy olyan szolgáltatást értünk, amellyel az emberek különböző hosszúságú és tartalmú videókat oszthatnak meg széleskörű közönséggel akár személyes, akár üzleti célból. A felhasználók feltölthetnek saját készítésű videókat, de akár filmeket, zenéket és sorozatokat is, ami ugyan illegálisnak számít, de bizonyos cégek maguk töltik fel ezeket a tartalmakat, így biztosítva a nagyobb nézettséget. Az online szórakoztatóipar ma már egy igen nagy jelenséggé nőtte ki magát. A felhasználók dolgát könnyíti meg a technika fejlődése is, vagyis az, hogy ma már telefonokon is van lehetőség e tartalmak böngészésére, valamint viszonylag jó minőségű felvételek készítésére és feltöltésére.

A legelső videómegosztó oldal a Shareyourworld volt, melyet Chase Norlin alapított 1997-ben. A mai weboldalakhoz hasonlóan oda is különböző formátumú és hosszúságú videókat lehetett feltölteni. Nem volt hosszú életű, az oldal pénzügyi okokból és sávszélességi gondok miatt 2001-ben megszűnt.

Nem sokkal később hozták létre a mai legismertebb és legtöbbek által használt videómegosztót, a YouTube-ot. 2005 februárjában indította el Steve Chen, Chad Hurley és Jawed Karim, akik akkoriban mind a PayPal munkatársai voltak. Az alapítók elmondása szerint az ötlet onnan jött, hogy nehézségeik akadtak egy saját készítésű felvétel otthoni lejátszásával. A weboldalt 2006 novemberében felvásárolta a Google. Ahogy már említve volt, a YouTube hamarosan a legnépszerűbb videómegosztóvá nőtte ki magát, ugyanis sok problémát megoldott, ami a privát megosztás (pl. e-mailen keresztül) során felmerült, mint a tárhely hiánya, a rossz sávszélesség és a nem megbízható videólejátszók szükségessége.

Persze a YouTube nem az egyetlen ismert videómegosztó: kiemelkedő oldalnak számít még a DailyMotion, a Flickr, a Vimeo, a japán Nico Nico Douga (aminek tartalmát az eddigi oldalaktól eltérően csak regisztrált felhasználóként lehet megtekinteni), valamint hazánkban az Indavideó, illetve a már megszűnt Videoplayer.

Jól megfigyelhető, hogy a videómegosztás ipara leginkább a szórakoztatásra épül, azonban nem korlátozódik az eddig felsorolt funkciókra, mint egyszerű film- vagy zenemegosztás. Nem olyan rég vált népszerűvé a streamelés, amely alatt élő közvetítés értünk. Ez is sokféle tartalmat foglalhat magába: például sorozatok, filmek legális streamelését bizonyos összegű havidíjért cserében - ezt a szolgáltatást nyújtja a hazánkban is mostanában elindított tévés szolgáltatás, a Netflix, valamint más, nem televízióra korlátozott felületek, mint a Hulu, a Cloudload, az Amazon Prime és az iTunes, amelynél igazából nincs havidíj, hanem a felhasználó megvásárolhatja az adott tartalmat, így lehetősége van arra, hogy csak akkor fizessen, ha meg szeretne nézni, vagy hallgatni valamit. A streamelés másik formája az, amikor a felhasználó élőben közvetít valamilyen tevékenységet, ami szinte bármi lehet, ami a nézőket érdekli - és ami a legtöbb pénzt és nézettséget hozza, az manapság a videójátékozás közvetítése. Erre nyújt lehetőséget egy újabb igen népszerűvé vált oldal, a Twitch, de már YouTube-on is van beépített stream funkció.

Nemcsak a streamelést, de a videók közzétételét is szorgalmazza a YouTube azzal, hogy még szerződést is köt és fizet az olyan felhasználóknak, akik rendszeresen kiemelkedő számú nézettséggel rendelkeznek, bármit közvetítsenek is. Ezenkívül indított egy új szolgáltatást is, a YouTube Redet, amin keresztül a felhasználók havidíj ellenében reklámmentes, illetve csak az előfizetők számára elérhető tartalmakat élvezhetnek, ezenkívül a videók letöltését is lehetővé teszi.

Nagy népszerűségnek örvend az online videómegosztás egy új szolgáltatása, a Vine is. A letölthető alkalmazás felületére a felhasználók igen rövid, hatmásodperces videókat tölthetnek fel, amiket a program beépített kamerájával vehetnek fel, majd utána szintén az alkalmazásban szerkeszthetnek is. Egyszerű és gyors, de élvezetes tartalom előállítására alkalmas program, amelynek már többmillió felhasználója van. Ehhez hasonló alkalmazás a Snapchat is, amely fényképek készítésére, szerkesztésére és gyors közzétételére szakosodott.

Felmerül a videók és egyéb online tartalmak megosztása illegális módokon is, amely észrevehető jelenség mind a feltöltésre használatos weboldalakon, mind egyéb programokon, mint például a Torrenten keresztül. Az illegális tartalmak terjesztésének megállítására jönnek létre a már említett streamszolgáltatások, külföldön elég sikeresen. Ez a siker abban rejlik, hogy megnézik, milyen tartalmakat töltöttek le a legtöbben, és azokat igyekeznek elérhető áron közzétenni mindenki számára, illetve igyekeznek nézőket csábítani azzal is, hogy saját tartalmat is kínálnak, pontosabban saját készítésű sorozatokat.

Összességében elmondható, hogy az online videómegosztás is rengeteget fejlődött a kezdetek óta, a felhasználók egyszerűbben és gyorsabban juthatnak hozzá az egyre nagyobb, egyre jobb minőségű, és az ő igényeikhez igazított tartalomhoz, hiszen rengeteg lehetőség rejlik ebben az iparban is.

Felhasznált cikkek:

https://en.wikipedia.org/wiki/YouTube

https://en.wikipedia.org/wiki/Video_hosting_service