HÁLÓZATI ISMERETEK I.

A videómegosztás jelene

Madarász Lilla, 2016. tavasz

A videómegosztás legnépszerűbb platformja, a Youtube

Videó készítési és fogyasztási szokásaink nagy változásokon esnek át. A képek a háttérbe szorulnak, míg a videók ilyen-olyan formában előre törnek. A technika adott, mindenki számára elérhető a videókészítés, és az emberek ki is használják ezt a lehetőséget. Erre nagyon jó példa az amatőr vloggerek (video blogger) sikerének növekedése. Napi szinten indulnak véleménykifejtő, gamer, filmes, szépségápolással foglalkozó csatornák a Youtube-on. A youtube az új sztárkitermelő platform. Egy Youtube-csatorna üzemeltetéséből ma már meg lehet élni! Profi videózási technika nem szükséges, csak olyan tartalmat kell gyártani, ami iránt érdeklődnek és amit megosztanak az emberek. Ha van kellő nézettség, reklámok elhelyezésével jövedelemhez juthatunk. A youtuberek munkáját már ügynökségek is támogatják, akik technikai segítségnyújtást adnak.

Youtubers

A pénzszerzési lehetőség abban rejlik, hogy a vállalatok felismertek egy új kommunikációs lehetőséget a potenciális vevőkkel. Amatőr videósokkal reklámozzák termékeiket. Ez egyrészt költséghatékonyabb, mintha profi reklámfilmeket gyártanának és sokkal személyesebb is. Többféle módon lehet reklámozni így. Hirdetések megjelenítésével a csatornán, a videók előtt. Rejtett termékelhelyezéssel: számít, hogy a vlogger milyen széken ül, vagy milyen üditőt iszik. A youtuber sokszor kap termékeket ajándékba, amiket megjelenít a videójában, esetleg pár szót is ejt róla, hogy milyen nagyszerű a termék. A másik variáció, hogy a vlogger a videó témájába illeszti a terméket. Például egy filmekkel foglalkozó videós egy megadott filmről készít kritikát. Minél népszerűbb youtuber valaki, annál több ilyen pénzszerzési lehetőség tárul elé. Magyarországon is működik, vannak itt is akik ezzel foglalkoznak főállásban. A legtöbb feliratkozója a magyar csatornák közül a Videómániának van. A második helyen a dalokat viccesen átdolgozó Pamkutyáék állnak, míg a dobogó alsó fokán a HollywoodNewsAgency áll.

Világszinten a legtöbb feliratkozóval rendelkező Youtube sztár PewDiePie. A svéd származású Felix hatalmas üzletet csinált a gamer videóiból. Most ott tart, hogy saját műsort kapott. A Scare PewDiePie-ra keresztelt műsor azonban csak a Youtube Red szolgáltatás előfizetői számára lesz elérhető. De mi is az a Youtube Red?

Youtube Red

A Youtube ingyenes szolgáltatás, bevételt reklámok elhelyezésével szerez. Bár az idegesítő hirdetések eltűntetésére létezik egy szintén ingyenes böngésző kiegészítő, a Youtube 2015-ben fizetős szolgáltatással állt elő, mely reklámmentességet ígér. A Youtube Red a reklámmentességen felül egyebet is takar. Offline videómegtekintést, azaz letöltheted a készülékedre a videókat, és internet nélkül is megnézheted. Ingyenes Google Play zene előfizetést. Exkluzív tartalmakat. Mindezt havi 10 dollárért.

forrás: http://www.fullscreen.com/wp-content/uploads/2015/10/YT-red-marquee.jpg

Facebook: élő közvetítés mindenkinek!

Újabb, eddig csak egy kis réteg számára elérhető videózási forma áll rendelkezésre bárki számára. A Facebook áprilisban mindenkinek elérhetővé tette az élő videóközvetítést. Mark Zuckenberg szerint: ?a Facebook Live olyan, mintha mindenki egy tévékamerát hordana a zsebében.? Ezentúl mindenki, akinek van mobiltelefonja, közvetíthet élő videókat bárkinek. Ezt is úgyanúgy lehet kommentelni és lájkolni akár a töbi posztot. Ha az élő adás véget ér, utána megmarad megtekinthető videóként.

Live Photos az Apple-től

Az Apple feldobta a fotókészítést új funkciójával, az Élő Képekkel (Live Photos). A Live Photos lényege, hogy fotót készítünk, a kamera automatikusan több képkockát készít, amelyek segítségével a felvétel életre kel, akárcsak egy mozgó gif. A élő fotót fotózáskor tudjuk bekapcsolni, középen felül kell keresni egy kis kört. Ezek után a képünk elkészítése előtt és után 1,5 másodpercnyi anyagot vesz fel. Tehát érdemes úgy komponálni az élő fotót, hogy a kép előtt és a kép elkészítése után 1,5 másodpercig ne mozduljunk meg. Az első probléma, hogy ez a videó csak 12 fps, tehát némileg akadozva látjuk majd, mivel nem 24-30-60fps sebességű. A fotó elkészítése után azt a 3D Touch segítségével tudjuk életre kelteni. Ilyenkor a már felvett, összesen 3 másodpercet láthatjuk egyben.

Netflix

A televíziózás is átalakult. A szolgáltatások egyre nagyobb szabad kezet adnak a fogyasztónak. A világ legnépszerűbb videótékájával, a Netflix-szel, akkor nézünk TV-t, amikor mi szeretnénk. A szolgáltatáshoz internetre van szükség, a tartalmak nem töltődnek le, hanem instant elindulnak az oldalon. Mindezt havidíj ellenében kapjuk meg. Az alapcsomag 8 euró, a sztenderd 10, a prémium pedig 12 euróba kerül. A több ezer film és sorozat tárháza idén megérkezett Magyarországra is. 2016 végére pedig 200 országban szeretnének jelen lenni.

Egyelőre még nem sok minden érhető el a magyar verzión, lassan töltik fel a tartalmakat, és magyar felirat sincs. De ha valaki kedvet érez kipróbálni, megteheti ingyen egy hónapig.

A Netflix saját gyártású sorozatokat is készít. A TV-vel ellentétben, itt nem kell hónapokat várni egy évad megnézésre, a netflix egyszerre dobja fel a kész évadot, lehetőséget nyújtva így a binge-watching-ra. Legnépszerűbb sorozatai a House of Cards vagy az Orange is the new black.

MandaTéka

Ha magyar filmeket szeretnénk inkább nézni, akkor egy magyar oldal pont ezt a szolgáltatást nyújtja, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet jóvoltából. A MandaTéka nevű online filmtár nemrég kezdte meg a működését. Jelenleg 237 filmmel reldelkezik, ezeket pedig kölcsönzési díj fejében tekinthetjük meg.Egy film kölcsönzési díja bruttó 508Ft, ezt kifizetve két nap áll rendelkezésünkre, hogy megtekinthessük a filmet (akár többször is).

Források

http://www.petofilive.hu/video/hogyan-valhatunk-youtube-sztarra/
https://sg.hu/cikkek/115411/jovore-jon-a-youtube-red
http://szifon.com/2015/10/08/az-iphone-6s-es-az-elo-fotok-live-photos/
http://www.nlcafe.hu/szabadido/20150910/iphone-6s-apple-ipad-pro-bemutattak-live-photos/
http://www.origo.hu/techbazis/20160106-iden-erkezik-a-magyar-a-netflix-bejelentes-stream-terjeszkedes-magyarorszag-streaming.html
http://index.hu/kultur/media/2015/12/18/a_magyar_filmmuveszet_legjava_online_is_elerheto/