Hálózati ismeretek I.

A blogoszféra, a horizontális média kialakulása

Martina Fanni, 2016. tavasz

A blog szó a weblog rövidítéséből jött létre. Ez egy olyan tartalomkezelő rendszer (CMS), ami általában fordított időrendi sorrendben jeleníti meg a szerző bejegyzéseit. Létrehozására használhatunk előre elkészített ingyenes vagy fizetős blog motorokat, de akár egyedi forráskódú rendszert is készíttethetünk.

A blogok alapkoncepciója a fórumokból eredeztethető. Ilyen fórum például az Index fóruma. Találkozási helynek vagy tudományos ismeret felhalmozásra használták. Mindenki megosztotta a saját ismereteit az adott témákkal kapcsolatban és ezekre kommentekben reagáltak, vitáztak. Aztán előtérbe kerültek bizonyos emberek, akiknek nagy volt a tudásuk vagy csak sokszor osztották meg másokkal véleményüket, a többi felhasználó inkább csak kommentelőként volt jelen. Ezt a fázist tekinthetjük akár a blog elődjének. Amikor létrehozták a Wikiket a viták, a hozzászólások háttérbe szorultak, csak az összegyűjtött ismereteket jelenítették meg.

A weblog kifejezést John Barger 1997 decemberében hozta létre. 1999 áprilisában vagy májusában Peter Merholz ?we blog?-ra bontotta szét. A rövidített blog szót igeként is használták. Dave Winer az egyik legrégebbi, máig is publikáló blogger nagy szerepet játszott a blogolás elterjedésében. Blog motorként is használható tartalomkezelő rendszereket fejlesztett cégével és úttörője volt az RSS formátumnak.

A blogolás a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után terjedt el. 2002-ben bebizonyult, hogy nagymértékben befolyásolni tudják a blogok az eseményeket, ugyanis a bloggerek hatást gyakorolva a politikára elősegítették Trent Lott szenátor lemondását.

Az RSS feed nagy segítség a több blogot követőknek. Ez ugyanis egy olyan program, amely értesít minket arról, ha egy blogra új bejegyzés került föl. A csatornákat lehet például tartalmuk szerint szűrni, elemeiket időrend vagy más szempont alapján rendezni.

<Style Trunk's Blogger's Deskgirlwithabanjo.com

A személyes blog, más néven webnapló többségében egy szerzős. Ez a személy saját életének történéseit, az éppen aktuális gondolatait, nézeteit osztja meg. Jellemzően a szerzők ismerősei látogatják csak ezeket az oldalakat.

A tematikus blogok csak egy adott témával foglalkoznak. Szerkesztőik azzal kapcsolatban osztják meg saját tapasztalataikat, kutatásaikat, más publikációkra reagálnak. Személyesebb hangvételű, szubjektívebb, mint a tematikus blog.

Az elmélkedő blogok hasonlítanak a személyes blogokhoz, ám azoknál komolyabb, filozofikusabb témákat dolgoznak fel. Ilyenek például a politikai blogok.

A HaverBlog egy megosztott napló, amely rövidebb, gyakran frissített bejegyzésekből áll, amit barátok szerkesztenek. Az ő életükkel foglalkozik és olvasóközönségük is ugyanez a társaság.

A blogregény blogbejegyzések formájában közzétett interaktív irodalmi próza. Szemben a hagyományos irodalom passzivitásával, itt az olvasók aktív részesei a történetnek. Ezáltal megváltozik a szerző-olvasó kapcsolat és lehetővé válik, hogy más formátumú anyagokat kapcsoljunk a történethez, mint például a zene, a kép, a videó.

A hírblog összegyűjti az azonos témakörben írt cikkeket összefoglalók vagy linkek formájában.

A közös blogoknak több szerzőjük van. A szerkesztőség lehet zárt vagy nyitott. A politikai blogok elsősorban az Egyesült Államokban elterjedt blog típus. Általában egy szerzője van, aki megosztja a politikai híreket és esetleg hozzáfűzi saját nézeteit. Ezek a blogok 2003-ban kaptak figyelmet, ugyanis a kampánymenedzserek rájöttek, hogyan használhatják föl az internetet céljaik elérésére.

A leírás blogok tippeket adnak, segítséget nyújtanak az olvasónak valamilyen, elsősorban technikai jellegű műveleten. Ebben a típusba tartoznak a konyhai blogok is. A vállalati blogokat egy adott cég alkalmazottjai vezetik. Egy adott termékvonallal vagy termékeik használatával foglalkozik.

A komplex blognak egy szerzője van. Személyes bejegyzéseit, szakmai jellegű munkáit vagy bármit, ami érdekli, vele kapcsolatos, egy helyen osztja meg.

A spamblog más weboldalak linkekkel való támogatására létrehozott értéktelen tartalmú blog. Lényege, hogy a linknek a keresőmotorok számára releváns szövegkörnyezetet biztosítson. Ezek létrehozása ütközik a webes etikával.

Tekinthetünk-e a bloggerségre hivatásként? Először is azt kell figyelembe venni, hogy bárki indíthat blogot. Többségében az emberek nem megélhetési célból indítják. Szeretnék kipróbálni magukat, szeretnek írni, egy témában nagyon jártasak, segítséget szeretnének nyújtani másoknak, szeretnének a bloggerek közé tartozni. És vannak azok, akik pénzt is szeretnének vele keresni és hivatásként tekintenek rá. Valóban tekinthetünk rá hivatásként, hiszen tehetség kell az íráshoz, aktuálisnak, különlegesnek kell lenni, de mégis a többséget érdeklő témákban kell alkotni. Fontos, hogy fogalmunk legyen a marketinghez és a blog szerkesztéséhez.