Hálózati ismeretek I.

Produktív alkalmazások

Máté Emese 2016. tavasz

Bevezetés

Rohanó világunkban először az okostelefonok vették át az uralmat életünk menedzselesében. Manapság viszont egyre több olyan internetes fejlesztés, szoftver vagy épp applikáció jelenik meg, amely nem csak életünk megszervezésében, hanem munkánk elősegítésében is jelentős szerepet kap. Ezekért az újonnan megjelenő produktív alkalmazásokért szinte alig kell fizetnie a felhasználónak, nagyrészük ingyenes (eltekintve azoktól a fizetős változatoktól, amelyek további lehetőségeket biztosítanak az ingyenes alapszolgáltatásokon kívül).

A következőkben az alábbi fejlesztésekről esik szó:

  • Google online irodai programcsomagja, Office-alternatívák
  • Dropbox; Google Drive
  • Prezi
  • Gmail-, Facebook for Work
  • egyéb alkalmazások

Mára az egyik legjelentősebb Office-alternatíva a Google irodai csomagja lett. A cég fejlesztései között szerepel a teljes Google-fiók offline módon való hozzáférése. Ezeket eddig részben sikerült megoldani (Docs,Táblázatok, Diák és a Gmail-fiók) de az online dokumentumok létrhozásánál egyre több lehetőség közül választhatunk. Ilyen például a Jegyzetkészítő, a Fusion Tables és a Google Finance is (utóbbi kettő még kísérleti állapotban van). Persze Google-n és az előfizetéses Office 365-ön kívül is találhatunk egyéb ingyenes online vagy akár offline termékeket. Egy online változat például a BoxNotes. Ez egy kevésbé ismert alkalmazás,viszont kitűnően lehet benne feljegyzéseket készíteni, azokat megosztani és hozzászólást is közölhetünk. Mint ahogy azt egy IT-honlapon is megírták "Az alapvető filozófia a Box Notes mögött, hogy az emberek ne a munkájukat szabják rá a használható eszközökre, hanem az eszközök illeszkedjenek a munkamenethez. A csupasz Notepad szintnél persze messzebbre megy a Box, a közös munka kiemelt szerepet kap. Egyrészt a dokumentumok publikálása, kollégáknak való elküldése végtelenül egyszerű, a NoteHead nevű funkció - nyilvánvalóan a Facebook ChatHeads képességére utalva - segítségével pedig a felhasználók mindig látják, hogy ki és hol matat éppen egy dokumentumban, körülbelül úgy, ahogy a Google Docsban is." Az offline termékek közül pedig jelenleg is kiemelkedő az 5.1.2.-es LibreOffice (korrábban az Oracle tulajdonában lévő OpenOffice, amit 2011-ben felvásárolt a Document Foundation és jelenleg mint nyílt forráskódú csomag fejlesztik tovább).

A Dropbox és a Google Drive mára a jelentős felhő-alapú tárolók közé sorolhatók. Mindekettőnek van ingyenes változata de térítés ellenében további GB-ket vásárolhatunk. Érdekesség, hogy a Drive esetében ún. hűségkedvezményként akár ingyen hozzájuthatunk 2GB-nyi tárolóhelyhez. A Dropbox esetében pedig egy olyan widgetet hoztak létre ami lehetővé teszi a közvetlen mentést-tárolás a saját felhőnkbe.

Mindezek mellett is meg kell említenünk a Prezit ami mára az egyik legsikeresebb start-up kezdeményezés lett. Ez a könnyen megtanulható, egyszerű kezelhetőséggel rendelkező prezentációkészítő mind ingyenes, mind fizetős változatban létezik, igen közkedveltté vált az egyes multicéget szakembereinél és a hétköznapokban is.

A legkiemelkedőbb alkalmazások mégis a Gmail és a Facebook at Work. A 2010-es évek elején ezek még csak kísérleti állapotban működtek és csak egy zárt tesztelőcsoport használta, mára viszont a nyilvánosság elé került teljes változatban. A Gmail változata az üzleti levelesét teszi könnyebbé, a Facebook at Work viszont valódi kapcsolatteremtést tesz lehetővé. Mint az több IT-blogon megírták " még 2011. januárban jelentették be a munkahelyi kommunikációs platformnak szánt Facebook at Work zárt bétatesztjének elindítását. A fogyasztói közösségi média és kommunikáció piacát meghódító cég ezzel egy vállalati piacra próbál betörni, a korábbitól eltérő, hirdetésmentes üzleti modellel. Ugyan a Facebooknak ebben a szektorban nincs tapasztalata, cégen belül a munkahelyi felhasználásra optimalizált változatot alkalmazottai évek óta használják, és a piac ismert szereplőivel (például Microsoft Yammer, Slack, SAP Jam) van egy hatalmas előnye: a sima Facebook ismertsége miatt minimális oktatás és szervezeti ellenállás mellett, nagyon gyorsan bevezethető." A kezdeti reménytelenségnek tűnő fejlesztés mégis sikert hozott. Ugyan nem olyan is mert mint a hétköznapi változata, mégis egyre töb külföldi cég használja.

Persze ha nem akarunk teljesen eltávolodni a Microsofttól akkor is remek lehetőségeink vannak a különböző alkalmazások terén legyen akár fizetős akár ingyenes változat. A már említett Office 365-öt sokan már az előfizetéses rendszerben veszik igénybe (diákként, egyetemistaként kedvezményre van jogosultsága a felhasználónak, és elérhető külön vállalati verzió is) vagy egy régebbi verziót használnak. Az Office mellett van lehetőség felhő-alapú tárolásra (skyDrive) és feljegyzések készítésére is (OneNote). Ezeknél persze szükséges egy Microsoft-fiók létrehozása.

További források, hivatkozások:

Még idén elindulhat a Facebook at Work. Voith Hunor, 2015. szeptember 17, HWSW.hu

Fejlődésnek indulnak a felhős tárolók. Dojcsák Dániel, 2013. szeptember 17., HWSW.hu

Dropbox: "helyettesíteni fogjuk a merevlemezt. Hlács Ferenc, 2013. július 12, HWSW.hu

Jön az Offline Google Docs. 2011. 05. 20., Index.hu

Megjelent az OpenOffice utódja. Tóth Balázs, 2011. 01. 26., Index.hu

Chrome bővítmények

Facebook for Work

Microsoft alkalmazások listája