Hálózati ismeretek I.

Mihály Zsuzsanna, 2016. tavasz

A képmegosztás jelene

Minél több helyen vált elérhetővé az internet annál több lett a képmegosztó oldal.

A legelterjedtebbek:
  • pinterest
  • instagram
  • facebook
  • tumblr
    • ez inkább blogolásra való de rengeteg a kép
  • weheartit
  1. PINTEREST
      elvileg ez a legnagyobb, rengeteg youtube videót is ihletett
A képmegoszts jó dolog, hiszen megmutathatjuk a világnak, hogy mi történik velünk, kik is vagyunk mi, mit csinálunk, és ugyanezt láthatjuk szeretteinkről (rengeteg szülőnek például van hamis profilja, hogy lássa mit csinál a gyereke facebookon), vagy akár teljesen idegen emberekről, mert szeretünk szép képeket, szép embereket nézegetni.

Ez mind szép és jó, de a képmegosztó oldalak tönkretehetik az embereket. Mindenki a tökéletességre törekszik, a cél érdekében előkerül a photosop, az ilyen filter, az olyan filter. Ugyan azt az egy dolgkot lefényképezik ötvenszer, hogy abból egyet föltöltsenek, mert persze "ha nem posztolod, nem történt meg". Könnyű túlzásba esni. Vegyük példának Essena O'Neillt aki túl fiatalon vált instagram modellé. Egyszer csak elege lett és azóta bárki olvashat a történetéről, hogy milyen is így élni. Mindenki elhiszi hogy tökéletes az élete és olyanok akarnak lenni mint ő, de az egész megrendezett, szponzorált "műanyag".

Hatalmas problémának tartom, hogy mindenki csak a képernyőn keresztül nézi a világot. Látunk egy szép virágot? Le kell fényképezni és meg kell osztani. Szép a kilátás? Le kell fényképezni és meg kell osztani. Valami vicces történik? Le kell fényképezni és meg kell osztani. A barátainkkal csinálunk valamit? LE KELL FÉNYKÉPEZNI ÉS MEG KELL OSZTANI! Ahelyett hogy átélnénk és élveznénk a pillanatot egyből nyúlunk az okostelefonért, hogy "jaj ezt le kell fotóznom" aztán nem értjük, hogy miért telt be a memória. Persze néhány kép belefér, hiszen jó visszanézni, előhozza az emlékeket, de amikor csak azért készítünk képet valamiről, hogy azt megoszthassuk a világgal, az nem egészséges.