Hálózati ismeretek I.

A Google szolgáltatásai

Motyovszki Éva, 2016. tavasz

Napjainkban a Google-nek már rengeteg szolgáltatása van.Az elektronikus levél küldéstől kezdve, a képek megosztásán keresztül sok-sok szolgáltatással szolgál a Google minden ember számára a világon. Akár saját tárhelyt is kaphat az, akinek van Google fiókja, egy bizonyos méretig ingyenesen. Ezek létrehozására rengeteg fejlesztői munka szükséges, melyet a Szolgáltató(Google) folyamatosan végez. A Google rengeteg fiatal számitástechnikai mérnököt, tervezőt foglalkoztat.

A Google szolgáltatásai sokrétűek, nem mindegyik hozzáférhető minden országból. Van több is, amely egy-egy országra korlátozódik. Nagy része ezen szolgáltatásoknak az USA-ra, van viszont olyan is, amely mondjuk Indiára. Ám a legfontosabbak minden ember számára elérhetőek. Ezekből készítettem egy Top 10-es listát is.

Top 10 Google Szolgáltatás/Termék:

  1. Chrome - a Google böngészője
  2. Android - a Google operációsrendszere mobilokra és tabletekre
  3. Google Search - a keresője
  4. YouTube - videó-megosztó oldal
  5. Gmail - e-mail fiók
  6. Drive - tárhely
  7. Translate - fordító
  8. Maps/Earth - térkép, Earth
  9. Goggle+ - közösségi oldal
  10. Blogger - webblog

    Vannak akik más sorrendet állítanának fel, én ezt a sorrendet állítottam fel, de úgy gondolom ezeknek nem kell rögzítve lenniük. Aki máshogy gondolja az változtathat rajta. Például ez a srác is egy másik sorrendet állított fel.

    A két legfontosabb szolgáltatása/terméke a YouTube és a Gmail.

    YouTube: 2005-ös alapítású videó-megosztó oldal. 2006-ban megvette a Google, onnantól kezdve az ő szolgáltatásai közé tartozik. Bárki nézhet, feltölthet, megoszthat, értékelhet és kommentálhat videókat. Manapság elterjedtek a videóbloggerek, akik saját készítésű kisfilmeket, oktató vagy szórakoztató videókat töltenek fel. Ezek az új fajta videók jelentek meg az általános video klippek, film előzetesek és film- és tévéműsorrészletek mellett.

    Gmail: Google termék, mely az e-mailek küldésére, fogadására lett kifejlesztve. Minden ember számára egy izonyos mennyiségű ingyenes tárhellyel. Mely tárhely szoros kapcsolatban van a Drive-val, mivel az e-maileket is ugyanazon a helyen tárolja a szabad felhasználású felhőben, ahol a dokumentumokat.