Hálózati ismeretek I.

Az Apple napjainkban

Szilágyi Veronika, 2016. tavasz

Az Apple egy mérhetetlenül fontos cég a technológiai iparban, ugyanis senki sem tud úgy eladni egy terméket, mint ők. Hiszen az iPod előtt már létezett az MP3 lejátszó (Nomad a Creative fejlesztésében), de mégis az Apple terjesztette el sikeresen a saját eszközüket. Az iPod tulajdonképpen az MP3 lejátszó szinonimájává vált, és ez a tendencia megfigyelhető az iPhone-nál és az iPad-nél is. Az okostelefonok piaca is akkor lendült fel, mikor az Apple megjelentette az első iPhone-t. Tulajdonképpen mindig el tudják érni, hogy az emberek megszeressék a termékeiket.

A dolgozatom az Apple mindennapjaival, jelenlegi helyzetével, mai tevékenységével foglalkozik. Azonban mindehhez elengedhetetlen egy minimális szintű alapozás. A következőkben tehát az Apple alapításáról, általános tevékenységéről fogok egy kis áttekintést nyújtani.

Áttekintés

Mi is ez a sokak által kedvelt "alma" jelenség? Az Apple tulajdonképpen egy multinacionális, különböző technológiákkal foglalkozó amerikai cég, melyet 1976. április 1-én alapított Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne Kaliforniában, Cupertino városában. Szórakoztató elektronikai készülékeket, számítógépekhez szoftvereket, illetve online szolgáltatásokat terveznek, fejlesztenek és adnak el a cég dolgozói.

  • Hardver termékeik közé sorolhatjuk az iPhone-t, azaz az okostelefont, az iPad táblagépet, a Mac személyi számítógépet vagy az Apple Watch okosórát.
  • Általuk fejlesztett szoftver többek között az OS X és az iOS operációsrendszer, az iTunes médialejátszó szoftver vagy éppen a Safari webböngésző.
  • Online szolgáltatás például az iTunes Store, ahol zenéket, alkalmazásokat, sorozatok részeit, filmeket lehet letölteni, megvásárolni, az App Store, ahol az iOS operációsrendszert használó eszközökön lehet böngészni, letölteni különféle alkalmazásokat, vagy az iCloud, mely egy felhő alapú szolgáltatás, dokumentumok tárolására szolgál.

FBI-Apple titkosítási vita

Az FBI-Apple titkosítási vita fő témája az, hogy az Egyesült Államok milyen mértékben kényszerítheti a gyártókat, hogy segítsenek feloldani olyan telefonokat, melyek tartalma titkosítva van, jelszóval védett. 2015-ben és 2016-ban az Apple legalább 11 bírósági utasításnak mondott ellen, miszerint zárolt iPhone-okból kellene adatokat, pl. telefonszámokat, képeket, hívásokat kinyernie bűnügyi nyomozások segítése céljából.

A legismertebb ügy egy terrorista cselekményhez kapcsolódik, mely 2015. december 2-án történt San Bernardino-ban. 14 ember halt meg, és 22 súlyosan megsérült a lövöldözés során, melyet egy házaspár követett el. Amikor órákkal később a rendőrség egy házat kutatott át, a garázsból egy terepjáró hajtott ki. A rendőrök megállásra próbálták kényszeríteni, majd a fegyveres összecsapás folyamán Syed Rizwan Farook és Tashfeen Malik, a házaspár életét vesztette.

2016. február 9-én az FBI bejelentette, hogy nem tudja feloldani azt a terepjáróban talált iPhone 5C-t, melyet az egyik lövöldöző használt. Az FBI arra kérte az Apple-t, hogy hozzanak létre egy olyan új iOS operációs rendszert, melyet feltelepítve a telefonra a biztonsági rendszer bizonyos tulajdonságát át tudnák állítani. Az Apple ezt elutasította arra az irányelvükre hivatkozva, hogy a termékeik biztonsági rendszerét nem kívánják meggyengíteni, aláásni. Az FBI sikeresen jogi útra terelte az ügyet, a bíróság utasítást adott ki az Apple számára, hogy segítség az FBI munkáját. Az Apple ezt nem fogadta el, mert szerintük ezzel egy olyan kiskapu jönne létre, mely nagy biztonsági veszélyekkel járna minden felhasználójukat érintve. Továbbá kijelentették, hogy ilyen hozzáférést még egyik kormány sem kért.

Március 21-én az FBI bejelentette, hogy találtak egy olyan alternatív módot a telefon feloldására, melyhez nem feltétlen szükséges az Apple segítsége. A Cellebrite, azaz egy izraeli cég biztosítana hardveres és szoftveres segítséget az FBI számára. Végül kiderült, hogy hackerek egy csoportja megkereste az FBI-t, és egy speciális hardverrel sikeresen feltörték a készüléket. Az amerikaiak reakciója az Apple ellenállására megosztott volt, a CBS News szavazásán 1022 résztvevő 50%-a az FBI-t támogatta, míg 45% az Apple mellett állt ki.

Az új iPhone

A legújabb iPhone, azaz az iPhone SE (SE, mint special edition, azaz különleges kiadás) tulajdonképpen az 5S felújított változata, mely 2016 március végén jelent meg. Megkapta a legfrissebb, A9 processzort, hátsó kamerát, és más funkciókat is, melyek a csúcskategóriás iPhone 6S-ben is megtalálhatóak. Azonban a 4 colos kijelző és a stílus megegyezik az 5S tulajdonságaival.

2011 környékén megjelent a 4G, azaz a negyedik generációs hálózat, mely gyorsabb internetelérést biztosított a 3G-nél is. Úgy gondolták, hogy az online videók nagy szerepet fognak játszani abban, hogy ez a hálózat népszerű legyen, és ehhez természetesen nagyobb kijelzőt kellett bevezetni a mobiltelefonoknál is. Ennek azonban az a hátránya, hogy az egyre nagyobb telefonok egyre kevésbé férnek el az ember kezében, és kényelmetlenné teszik a használatukat. Az Apple is változtatott, az iPhone 6 és 6S már 4,7 colos kijelzővel jelent meg. A kompakt modellt egy időre elfelejtették, pedig a felhasználók nagy része is inkább az erős, de kisebb mobilt preferálná. Idén viszont visszahozták ezt a típust, sokak örömére.

Talán az egyik legvonzóbb tulajdonsága a telefonnak a kamerája. A hátsó kamerát tekintve az Apple eddigi legjobb, 12 megapixeles kamerája került az SE-be, mely így a sokkal drágább, tavalyelőtti modellt, a 6-ost is megelőzi. Videókat 4K-ban is tud rögzíteni, 30 képkocka/másodperc sebességgel, illetve 720p-ben akár 240 fps-ben is képes felvenni. Azonban az előlapi kamera csak 1,2 megapixeles, mely megegyezik az iPhone 5-ben találhatóval.

Erős processzor és 2 gigabájt RAM található meg a telefonban, így évek múlva sem kell a rendszersebesség miatt aggódni. Az akkumulátor sem hagyja cserben a felhasználókat, 1 napot kibír töltés nélkül. Valószínűleg ez az iPhone is keresett lesz, főleg azok körében, akik a kisebb kijelzőre vágynak egy nagy teljesítményű kamerával, hiszen hasonló méretekkel rendelkező vetélytársa jelenleg nem igazán akad a piacon.

Mi lesz a jack csatlakozó sorsa?

Lehetséges, hogy a közeljövőben el kell búcsúzniuk az iPhone-t preferálóknak a 3,5 milliméteres jack csatlakozótól. Ugyanis egyre jobban terjed az a hír - melyet az Apple nem erősített meg -, hogy az iPhone 7 már nem fog rendelkezni ezzel a kimenettel. Ennek a célja a telefon vékonyítása. A jack csatlakozót a Lightning csatlakozó fogja teljes mértékben felváltani, és vezeték nélküli "AirPods" névre hallgató gyári fülhallgatót fognak a készülékekhez mellékelni. Aki pedig nem elégszik meg ennek a teljesítményével, az használhatja a Lightning csatlakozót, esetleg egy átalakító segítségével.

Az iPhone 6S 7,1 milliméter, a 6S Plus pedig 7,3 milliméter vastagságú telefon. Kérdés, hogy mennyire lenne érdemes tovább vékonyítani a mobilokat, hisz a felhasználók inkább az akkumulátor teljesítményével nincsenek teljesen megelégedve, mintsem vékonyabb telefonokra vágynának. Azonban, hogy ez a hír mennyire fog megegyezni a valósággal, az csak a jövőben derülhet ki.

Az okostelefonok eladott száma lassuló növekedést mutat

Az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató intézet az okostelefonok piacát tekintve a jövőben lassulásra számítanak, negyedéves felmérésükben a tavalyi év volt az utolsó, hogy a mobilpiacon kétszámjegyű növekedés volt látható. 2015-ben 1,44 milliárd okostelefont adtak el világszerte, mely 10,4 százalékkal több, mint 2014-ben. 2016-ra azonban 1,52 milliárd értékesítést jósolnak, s így a növekedés csak 5,7 százalékkal lenne magasabb. Ha ez a tendencia megmarad, akkor 2020-ra az évi 1,92 milliárdos számot érné el az eladások száma. Az átlagár csökkenése is megfigyelhető: 2015-ben ez 295 dollár, mely 2020-ra 237 dollárra redukálódna le.

2015-ben az iOS készülékek eladása 20,2 százalékkal 231,5 millióra emelkedett. Idén enyhe csökkenés várható, ugyanis 15,2 százalékos piaci részesedéssel 231,1 milliós értékesítést érnének el az előrejelzés szerint. 2020-ra valószínűleg 14,0 százalékra esne vissza 269 millió készülék eladásával. Az Android eszközöket tekintve idén 1,25 milliárd eladást érnének el, mely 2020-ra elérheti az 1,62 milliárdos számot is, és a piaci részesedés 82,6 százalékról 84,6 százalékra nőhetne. Az Apple a kisebb forgalom miatt kevesebb iPhone-t gyárt, és inkább az alkalmazásbolt fejlesztésével, javításával próbálkoznak. 2015-ben az App Store 75 százalékkal több bevételt generált, mint a Google Play Store, hisz elmondható, hogy az Apple ügyfelei átlagosan gazdagabbak, és jobban hajlandók egy-egy alkalmazásért többet fizetni.

Az Apple és az autók

Lehetséges, hogy 2019-től már Apple által kifejlesztett elektromos autóval is közlekedhetnek az emberek? Ezt a programot Tim Cook, a jelenlegi vezérigazgató indította el, és az irányításért Steve Zadesky a felelős, aki többek között részt vett az iPhone és az iPod létrehozásában is, illetve a Ford autógyárnál is dolgozott. A cégóriás a különböző robotjárművek szakértőit és további autóipari szakértőket alkalmaz, azonban az önálló közlekedésre alkalmas gépjármű kidolgozása csak hosszabb távú cél. Kérdéses még, hogy melyik autógyártó lesz a projektben az Apple partnere, Tim Cook például már találkozott a BMW, a Mercedes Benz és a Fiat Chrysler képviselőivel is.

Nemrég az Apple egy autófejlesztő laboratóriumot hozott létre Berlinben, ahol további szakértőket keresnek az autó létrehozásához. A jelenlegi csapatban már vannak mérnökök, szoftver- és hardverfejlesztők, illetve kereskedelmi szakemberek. Valószínűleg a Magna nevű beszállítócég építené meg Ausztriában a járművet, melynek tulajdonosa Frank Stronach osztrák-kanadai milliárdos.