Hálózati ismeretek I.

Microsoft napjainkban

A Microsoft Corporation a világ vezető szoftvervállalata. 1975 április 4-én alapította Bill Gates és Paul Allan. A Microsoft (a microcomputer és a software szavak összevonása). Leányvállalatai a Mojang, Microsoft Studios és Skype Technologies.

Microsoft 10

2015 nyarán jött ki a legújabb Windows, sok újítással az előzőhöz képest. A start menün sokat változtattak a az előző Windowsokhoz képest. A baloldalon meghagyták a szoftrverek nevét, a menü másik felében csempéket alkalmaztak. Ez modern, letisztult, minimál megjelenést kölcsönöz a menünek. Egy négyágú nyíllal felnagyítható a menü teljes képernyősre. A tálcán, közvetlenül a start menü mellett megjelent egy Bing keresőmező, amellyel a programot, internetes tartalmat és letölthető alkalmazásokra is rákereshetünk. A hangutasításos kereső opciója ennek a mezőnek Magyarországon nem érhető el. A jobb oldalon felbukkanó értesítési sáv kiszélesedett. Újdonság, hogy már egyesével beállíthatjuk, melyik program értesítéseire vagyunk kíváncsiak.

A fájlkezelő szerkezetileg nem változott jelentősen csak az ikonok megjelenését modernizálták. Új opció a megosztás. Ha nem billentyűzettel használjuk a gépet automatikusan teljes képernyőben nyitja mega az ablakokat. A Windows 8.1 változatában vezették be a kétablakos módot. Ezzel érintőképernyős eszközön is könnyen egymás mellé lehetett helyezni két programot. A Windows 10 használatához nem elérhető ez a fajta megjelenítés.
Forrás

Microsoft 10 bemutatása:

A Microsoft és az EU együtt lép fel az USA ellen

Egy osztrák állampolgár pert indított, mivel szerinte amerikaiak jogtalanul jutnak hozzá az Európai Unió állampolgárainak adataihoz. Az Európai Unió Bírósága érvénytelenítette az úgynevezett Safe Harbour keretrendszert, melynek segítségével eddig az amerikai vállalatok számára könnyű volt a transzatlanti adatcsere. Alapvető konfliktusforrás az USA és az EU eltérő adatvédelmi szabályozása. A kompromisszum megkötéséhez mindkét félnek nagyban változtatnia kellene a hozzáállásán. Amerikában szigorítani kellene a megfigyelő törvényeket, vagy a szigorú európai adatvédelmi szabályokon kéne lazítani.

A Microsoft vezető jogásza is kompromisszumos megoldást javasol. Javaslata arra irányul, hogy az uniós állampolgárok adatait Amerikában tárolják, de csak akkor szolgáltassák ki azokat az amerikai kormánynak ha a körülmények megfelelnek az EU adatvédelmi szabályzatának.


Forrás

Windows a tableten

A tabletpiacot három jelentősebb cég uralja. Az android, az iOS és a Windows. Elemzések (Strategy Analytics) szerint az eddigi tendenciából levonható, hogy az egyik vállalatnak jelentős visszaeséssel kell számolnia a következő években Eszerint az elemzés szerint a Windows nagy térhódításba kezd a tableteknél és ennek köszönhetően az android piaci részesedése fog csökkeni.


Forrás