Hálózati ismeretek I.

A Google szolgáltatásai

Előzmények

A Google egy hatalmas cég, amelynek terve 1996-ban körvonalazódott két fiatal férfi fejében. A Stanford egyetem két tanulója Larry Page és Sergey Brin egy olyan elméletet fejlesztett ki, amely során a keresőrendszer a weblapok közti kapcsolatok matematikai analízisén alapult. Már ezelőtt is léteztek keresőmotorok,de a Google sikeresebb volt, mert a nyelvi elemzés mellett jobb eljárása volt az oldalak rangsosorlására.google.com nevet 1997-ben védették le majd 1998-ban bejegyeztették a vállalatukat is(Google Inc.).

A Google egyszerű keresési rendszerével és releváns keresési eredmények hatására hamarosan hatalmas sikert aratott. Profitot termelni viszont csak a kulcsszavas keresés kifejlesztése után kezdett el. Mai székhelyükre- a kaliforniai Mountain View-ba 2003-ban költöztek.

A Google mára már piacvezető szinte minden tekintetben. Saját szolgáltatások kifejlesztése mellett felvásárolt egy pár neves céget/alkalmazást.Ilyen például a híres videómegosztó a Youtube. Emellet létrehozott sok saját szolgáltatást is például a Google Chrome böngésző ,ami az egyik legelterjedtebb és leghasználtabb böngésző manapság, a Gmail-levelezőszolgáltatás és a GoogleGroups is. Tovább terjeszkedve és fejlődve a cég kifejlesztette az androidos okostelefonok alaptartozékát a Play Áruházat, mellyel felvette a versenyt az Apple áruházával az AppStore-ral.


Főbb szolgáltatásai

A Google vállalat évről évre újabb és újabb szolgáltatásokat dobott piacra.A 2000-es évek óta mindig előrukkolnak újabb és újabb alkalmazásokkal. 2002-ben a Google News egy korai változatát dobták piacra.Ez egy számítógépek általi automatikus hírgyűjtő szolgáltatás,de a végső szűrést emberek végzik.A végleges változata 2006-ban jelent meg.

2003-ban megjelent az Images (Képkereső),amellyel kimondottan képekre lehet rákeresni az interneten.

Book Search vagyis Könyvkereső szolgáltatás 2004-ben jelent meg,akkor még Google Print volt a neve. A szolgáltatással olyan könyveket lehet keresni az interneten,amelyeket a Google beszkennelt és tárolja az adatbázisában.A Google Book Search nevet 2005-ben kapta.

2005.február 8-án jelent meg a Google Maps-et(Térkép) az ingyenes online térképszolgáltatás.Eleinte csak az Egyesült Királyság,Írország,USA és Kanada területét fedte le.Ma már műholdfelvételes nézete is megtekinthető.Gyors és igen részletező. Támogatja a ma legismertebb böngészők használatát is.(Internet Explorer,Mozilla Firefox,Opera)

A Google Calendar 2006.április 13-án kezdte meg működését.A naptárba lehetőségünk van beírni eseményeket,amelyeket akár meg is oszthatunk ismerőseinkkel. Ezen kívül kereshetünk is a naptrában eseménykre,résztvevőkre vagy akár kulcsszavakra is.A naptárat bármilyen nézetben meg lehet tekinteni legyen az heti,havi vagy akár napi nézet.

2006-ban a Google egy másik szolgáltatást is megjelentetett. Ez volt a Google Notebook. Május 16-án megjelent alkalmazás egy internetes jegyzettömb,amibe szöveget,képket és hivatkozásokat is menthetünk. Mivel internetes így bárhonnan hozzáférhetünk.

Az internetes előzmények, vagyis a Search History egy nagyon hasznos Google fejlesztés. Ezen keresztül visszatudjuk nézni és meg is tudjuk nyitni a korábban megnyitott oldalakat. Tudunk keresni is az előzmények között, ezáltal gyorsabban juthatunk el a keresett helyhez. Az előzmények listájából törölni is tudunk egy-egy oldalt vagy akár az összes előzőleg megnyitott oldalakat.Korábban My Search History nevet viselte.

A ma leggyakrabban használt Google szolgáltatások közé tartozik a Google Chrome webböngésző,ami a cég saját fejlesztésű nyílt forráskódú böngészője.A webböngésző nem csak számítógépeken,hanem okostelefonokon és táblagépeken is használható.A Chrome jelenleg az elsődleges böngésző,megelőzve az előző legelterjedtebb böngészőt a Mozilla Firefox-ot.

A Google+ egy viszonylag újabb szolgáltatás(2011),amely egy internetes közösségi háló szerepet szeretne betölteni. Ezzel a szerepkörrel a legelterjedtebb közösségi háló, a Facebook riválisaként lép fel.Igen hamar növekedett meg a felhasználói tábora,ma már több mint 400 millió felhasználót tudhat a mgaáénak.Ez internetes ismeretségi hálózat rengeteg funkcióval rendelkezik,mint például a Hangouts(Társalgó),különböző játékok,Google+ Local stb. Idáig a Google+ használatát sokan mellőzték,akkor is ha rendelkeztek fiókkal,de mára már szinte kötelező a használata,sőt néhány helyen a Google+ nélkül nem is tudjuk használni a szolgáltatás nyújtotta lehetőségeket.Erről bővebben ebben a cikkben olvashatunk.

A Google ingyenes e-mail szolgáltatását a Gmail-t világszerte rengeteg ember veszi igénybe. Nem hiába,hiszen sok másik e-mail levelezőszolgáltatással szemben igen gyors és bízhatunk benne,hogy levelünket ténylegesen elküldtük és a mi fiókunkba is hamar érkeznek meg az e-mailek.Ezért rengeteg oldal támogatja használatát,sőt van ahol kifejezetten kérik ennek a szolgáltatónak a használatát. 2004-ben a bevezetésekor 1 GB hellyel rendelekzett ma már viszont több mint 10 GB tárhelyet nyújt.Eleinte csak meghívóval lehetett regisztrálni, de 2007 óta nyilvánosan elérhető bárki számára.Beépített SPAM levélszűrővel rendelkezik, megkönnyítve ezzel a dolgunkat.Néhanapján felröppenek hírek, miszerint ezek a fiókok sem biztonságosak teljes mértékben és adataink felkerülnek bizonyos oldalakra. Erről számol be az adatlopással foglalkozó cikk.

Fentebb olvasható,hogy a Google kiterjesztette cégét az androidos eszközök világában is. Létrehozták a Google Play Áruház applikációt,amely a Google digitális tartalomszolgáltatásán kívül filmeket,könyveket,játékokat,zenéket tesz elérhetővé a számunkra.Hatalmas felhasználói közeggel rendelkezik ,így tehát méltán a riválisává vált az AppStore-nak.

A Google napjaink legelterjedtebb és leghasználtabb cége.Mindenfajta eszközünkön tudjuk használni a szökséges szolgáltatásait/alkalmazásait.Időről időre újításokkal rukkol elő,megkönnyítve ezzel életünket.Mind az oktatásban,a munkahelyeken és akár magánéletben is nagyon nagy hasznát tudjuk venni.Legtöbb szolgáltatása ingyenesen hozzáférhető, de ehhez el kell viselnünk a reklámfelületeken megjelenő különböző hirdetéseket(AdWords,AdSense). Ha akarunk előfizetőkké is válhatunk,ekkor több előnyt élvezhetünk.Ilyen a nagyobb tárterület vagy a frissebb.részletesebb adatok(Google Earth).Az biztos,hogy Google nélkül már elképzelhetetlen számunkra a világ.