Hálózati ismeretek I.

Wikipédia vagy lexikon?

Andrási Gergo, 2016. tavasz

Mi az a Wikipédia? A Wikimedia Foundation Inc. mely a Wikipédia fenntartója egy olyan nonprofit szervezet, mely elkötelezett híve a teljes emberi tudás többnyelvu és ingyenes fejlesztésének és terjesztésének, ahogy azt weboldalukon írják. Egy olyan online enciklopédia, amelyet a világon bárki szerkeszthet, a korábbi verziók pedig mind elérhetoek maradnak bárki számára. Úgynevezett Wiki szoftvert használ, mely lehetové teszi egy weblap böngészobol történo szerkesztését. Ez a nyílt folyamat is része annak ami miatt a Wikipédia a top 10 legtöbbet látogatott internetes portálok egyikévé vált.

Honnan indult? Nos a Wikipédia egyik elodje a Nupedia nevu online enciklopédia volt, amelyet még nem szerkeszthetett bárki, hanem csak gondosan ellenorzött, szakértok által jóváhagyott szócikkek kerülhettek fel. Mivel Jimmy Wales, aki a Wikipédia egyik alapítója, ingyenes oldaként akarta üzemeltetni mint a Nupediát, majd késobb a Wikipédiát is, ezért természetesen az oldalak fenntartása veszteséges is volt. Így Wales indított egy másik online lapot is, melynek nyereségén keresztül tervezte fenntartani a Nupediát. Ez volt a Bomis.com, ami 1996-ban látott napvilágot, és egészen 2003-ig muködött, amíg a Wikipédia meg nem tudott állni a saját lábán. A Bomis.com eredetileg egy olyan online magazinként muködött volna, mely alapvetoen férfiakat érdeklo tartalmakat szolgáltat pl.: sport, autók, csajok, ám nem sokkal késobb már csak azzal foglalkozott, mely a legtöbb pénzt hozta a konyhára, a pornóval, mely a 90-es évek internetén nem volt még annyira elterjedt és könnyen hozzáférheto, mint napjainkban. 2003-ra a két oldal már külön muködött, miután a Wikimedia Alapvítványt létrehozták, ám addigra több mint félmillió dollárt emésztett fel a Wikipédia üzemeltetése mind Wales magánvagyonából, mint pedig a Bomis bevételeibol. A Wikipédia 2001 január. 15.-én vált eloször elérhetové az internet népe számára, ám mint ahogy arról korábban is szó volt, nem ez volt az elso olyan weblap, mely egy internetes enciklopédia ötletét próbálta megvalósítani. A Wikipédia egyik alapvetése, mely szerint bárki szerkesztheti egyfajta felso kontroll nélkül, az Richard Stallman ötlete volt 2000 decemberében. Eredetileg a Wikipédia csak mint egyfajta kiegészíto-oldalként szolgált volna a Nupediához, melyet valódi, ellenorzött tudósok szerkesztettek, ám a gyakorlatban hamar átvette a Nupedia szerepét is, így vált egy az egész világra kiterjedo projektté, mely ma a hatodik leglátogatottabb weboldal az interneten.

Mennyire megbízható a Wikipédia? Hogyha beírjuk a kérdést a Google keresojébe, az elso oldal amelyet találunk egy Wikipédia szócikk, mely a Wikipédia megbízhatóságáról szól. Természetesen amikor egy adott oldal megbízhatóságát kérdojelezzük meg, nem az adott oldalról származó információkkal szeretnénk gazdagabbak lenni, ám szerencsére máshonnan is fellelhetoek források ezzel kapcsolatban. A Nature magazin 2005-ben elvégzett egy kutatást, melyben neves tudósok nézték át az Enciklopédia Britannicát és hasonlították össze azt a Wikipédia kapcsolódó szócikkeivel, az eredmény pedig, hogy mindkettoben azonos volt a súlyos hibák száma. Késobb 2008 és 2012 között a Wikipédia orvosi részét vették górcso alá, és ezt hasonlították össze tudósok által írt munkákkal, és úgy találták igencsak magas színvonalt képviseltek az internetes enciklopédia szócikkei. A megbízhatóság egy másik szempontja lehet, hogy mivel a Wikipédiát bárki szerkesztheti, milyen gyorsan javítják a hamis vagy félrevezeto információkat. Az IBM készített errol felmérést melynek eredményei alapján olyan gyorsan tunnek el a hamis illetve rossz információk, hogy azt a hétköznapi felhasználó soha észre sem veszi. Természetesen a popkultúrával kapcsolatos szócikkekkel más a helyzet, hiszen ott sok információ amely megjelenik más médiumokban már önmagában téves, így ezekrol sokszor kiderül, hogy a Wikipédiában található információ sem volt valódi, ám alapvetoen elmondható, hogy a Wikipédia tudományos része megbízható.