Hálózati ismeretek I.

Képmegosztás

Napjainkban nagyon népszerű a fényképek interneten történő megosztása, akár a külön erre a célra létrehozott weblapokon, akár a közösségi honlapokon keresztül. Ez nem mindig volt így, hiszen az 1990-es évekig nem léteztek fotómegosztó weblapok vagy alkalmazások az interneten. A digitális fényképezőgépek elterjedésével egyre nőtt az igény a digitalizálásra és az interneten való megosztásra. A fényképeket először e-mailben vagy adathordozók segítségével lehetett megosztani egymás között, esetleg saját weblap létrehozása után, majd 1999-ben létrehozták a Shutterfly-t és az Ofoto-t, ahol már lehetőség volt a képek nyilvános közzétételére.

2002-ben a Google elkészítette a Picasa nevű programot, mely a fényképek szerkesztésére szolgált és eleinte fizetni kellett a használatáért, majd egy idő után ingyenessé vált. Később weblapot is létrehoztak hozzá, ahol már megosztani is lehetett. 2015 májusától viszont átalakításra kerül, így a szerkesztési lehetőségek megszűnnek, csak a képnézegetés és a fotófeltöltés marad.

Ezek után a 2000-es években egyre több képmegosztó honlap vagy program került fel az internetre, például a Photobucket vagy a Flickr. Utóbbinál megjelent a kulcsszavak hozzáadása is, amely nagyban megkönnyítette a képek keresését. A blogok megjelenése (például blogspot.com) is fellendítette a fénykép megosztást, hiszen mindenki közzétehetett képeket saját blogján a szövegbe beágyazva.

A közösségi oldalak létrejöttével is gyarapodott a lehetőségek száma, mivel a beszélgetésekhez, a mindennapi dolgok megosztásához szorosan kapcsolódtak a fényképek is. A 2006-ban létrehozott Twitter, a 2007-es keletkezésű Tumblr, a 2010-es Facebook és az ugyanabban az évben megjelent Instagram mind biztosítottak képfeltöltési lehetőséget a felhasználok számára, ráadásul privát és nyilvános beállításra is volt lehetőség. Míg ezek a weboldalak főleg kapcsolattartás, üzenetváltás céljából jöttek létre, addig az utóbbi, vagyis az Instagram lényege viszont maga a képmegosztás. Ezenkívül olyan műveszetet támogató és terjesztő oldalak is létrejöttek, mint például a DeviantArt, ahol szintén a digitalizált képek (főként saját alkotások) nyilvános közzétételén van a hangsúly. A legtöbb képmegosztó oldalon ingyenesen hozzáférhetünk a képekhez és letölthetjük őket a számítógépre, de még mindig vannak regisztrációhoz (és sok esetben fizetéshez) kötöttek is, például a Flickr (az ingyenes változat korlátozott), a Phanfare, az Instagram, a Fotolog, stb.


Készítette: Mátrai Mimi

Források:

  • https://blog.kissmetrics.com
  • https://twirpz.wordpress.com - első rész második rész
  • https://en.wikipedia.org
  • http://itcafe.hu