Hálózati ismeretek I.

Az apple napjainkban

készítette:

Sisa Katalin

A Steve Jobbs, Steve Wozniak és Ronald Wayne által 1976-ban alapított Apple cég a világ egyik legjelentősebb informatikával, számítástechnikával foglalkozó vállalatává vált az elmúlt negyven év során.
Kétségtelen hogy sikere nem volt mindig egyenletesen felfele ívelő, voltak hanyatló időszakok. Kezdetben még szoftver problémák illetve a magas ár volt az, ami visszatartotta a vásárlókat, pontosabban a magánszemélyeket az Apple számítógépektől.
1985-1996 közötti hanyatló időszak után a 1996-ben Steve Jobs visszakerült a céghez, innentől egy új fellendülés kezdődött meg.
Stratégiát váltottak, ugyanis igyekeztek a dizájnosságra figyelmet fordítani, olyan bradnet teremtettek, amely fiatalos és megfizetehtőbb áron szerzehtőek be. A számítógépenken túllépve a szórakoztató elketronika eszközeinek piacát teremtették meg.


1999-ben megjelent az iBook, az első vezetéknélküli notebook. 2001-ben megnyíltak az első Apple-boltok és megjelent az új operációs rendszerük az IOS melynek konkurens riválisa az Adroid. 2007-es az Apple saját mobikészüléke az Iphone. Egy 2013-as felmérés felmérés szerint az iPhone a legtöbbet használt mobil. Az elsősorban az amerikai felhasználók körében készített felmérésben azt vizsgálták, hogy milyen arányban oszlanak meg az Android és az iOS rendszereken használt appok. Az időjárás kategóriába tartozó alkalmazások a legnépszerűbbek, míg a Sport kategóriába tartozók a legkevésbé. Második helyen a közösségi oldalalakkal kapcsolatos alkalmazások végeztek, míg harmadik helyezettek lettek a navigációs applikációk.A felmérésből kiderül, hogy az iOS az Androiddal szemben a vizsgált alkalmazás típusok közül továbbra is nagyobb népszerűségnek örvend. A 2014-es adatok alapján több az Androidos alkalmazás.

Az iphone legfrissebb generációja, az iPhone 6s és 6s Plus 2015-ben került piacra, s a következő a videóban a hamrosan piacra kerülő iphone 7-ről látható egy bemutás:

Szintén 2001 újdonsága volt digitális zenelejátszó, az IPod megjelenése. Két év múlva már saját, legális zeneletöltő internetes áruház is indult (iTunes).

Az iPad táblagépet 2010-ben mutatták be, egy nap alatt 300 ezer fogyott el belőle már egy több milliárd dolláros nyereséget produkáló vállalkozás termékei.

2015-ben bemutatták az okosórát melynek fogadtatása vegyes volt. 2016 elején már elmondható, hogy az Apple Watch uralja az okosóra-piacot. (cikk)


Az Apple szolágáltatásai közül Icloud felhőszolgáltásának jóhíre csorbult meg azáltal hogy 2014-ben, illetve 2016 tavaszán ismét hekkerek feltörték, a rendszert és híressékek magán fotóit hozták nyilvánosságra. A cég ezért szigorított a biztonsági feltételeken. Írja HVG .

Az alábbi lineken egy rövid lényegre törő áttekintést olvashatunk az Apple történetéről.

2012-ben megjelent könyv a cég "titkairól" próbálja meg lerántani a leplet. Rövid ismertője az alábbi linken olvashtó

Összességében elmondható, hogy az egyik legsikeresebb, és legjövedelmezőbb márkáról beszélünk, mely még ha hullámvölgyket átélve is töretlen sikerrel halad előre. 2016-ban 13 év óta először csökkent az Apple bevétele a legfirssebb adatok alapján .