Hálózati ismeretek I.

A Microsoft napjainkban

Bodnár Erika, 2017. tavasz


A Microsoft (Microcomputer & Softver) a világ vezető szoftvervállalata az Oracle és az IBM előtt. 1975-ben alapította két gyermekkori barát, Bill Gates és Paul Allen. Közösen alkották meg a BASIC programozási nyelvet, majd 1977-ben megjelent a Microsoft második programnyelve, a FORTRAN-80. 1981-ben szoros együttműködés épült ki az IBM és a Microsoft között, és innentől kezdve az IMB gépeken futottak az újabb szoftverek (Microsoft COBOL, Microsoft PASCAL). Az operációs rendszer mellé komplett irodai csomag - a Microsoft Office – is társult.



A Windows operációs rendszerek verziói

A Windows 3.0 a Microsoft Windows grafikus felhasználói felület 1990-ben kiadott változata, amely 16 színű grafikát tartalmazott. Ezt követte 1992-ben a Windows 3.1, melyet már magyar nyelven is kiadtak. 1993-ban nálunk is megalakult a Microsoft Magyarország. Megjelentek az adatbázis szerverek (MS SQL) és a levelezést biztosító Exchange szerverek.

Bill Gates 1995-ben Budapesten is bejelentette a Microsoft új operációs rendszerét, a Windows 95-öt. 2001-ben megjelent a mai is használatos Windows XP, amely már ki tudta elégíteni a megnövekedett felhasználói igényeket. Az önálló elektronikus játékok piacára pedig az X-Box-szal tört be a Microsoft ugyanezen évben.

Forrás

2003-ban elindult a Windows 2003 szerverprojektjük, melyben a manapság is használatos szervercsalád alapjait rakták le. Követői a 2008, a 2012 és jelenleg a Windows 2016-os szervercsalád, ami a legújabb a kiszolgálói oldalon.

A felhasználói oldalon a Windows 7 vált népszerűvé, amit a kevésbé elterjedt Windows 8 követett, majd a Windows 10 megjelenésével újabb felhasználókat szerzett magának a Microsoft. A 2016-os adatok szerint a Windows operációs rendszer egyeduralkodóvá vált az asztali gépeken.


A Microsoft Windows történelme:



A Microsoft jelenkora

A Microsoft a Nokia cég felvásárlásával megpróbált betörni a mobilkommunikáció piacára is. Az eszközökön előbb Windows 8, majd Windows 10 operációs rendszert használtak, így lehető vált volna, hogy a felhasználók a mobil és asztali gépeiket szinkronban tartva bárhová elvihessék adataikat. Ennek hátterét adta volna a világszerte népszerűvé váló ún. felhőszolgáltatás, melynek lényege, hogy a felhasználó munkakörnyezete nem az ő helyi gépén van, hanem az általa használt alkalmazásokat szolgáltatásként veszi igénybe, így csak egy internetkapcsolatra van szüksége a munkavégzéshez. Ezt a szolgáltatást bárki igénybe veheti havi előfizetés keretében. Tipikus példája napjainkban az Office 365 nevű szolgáltatás.

A személyes találkozók és a hosszú utazások is kiválthatók egy Skype kapcsolattal, különösen mióta 2011-ben a Skype-ot 8,5 milliárd dollárért felvásárolta a Microsoft.

A vállalat nagy erőfeszítéseket tesz termékeik, szolgáltatásaik mind szélesebb körben történő ismertetésére. Az oktatásban dolgozók és tanulók kedvezményesen juthatnak programokhoz, az informatikusok részére ingyenes szakmai előadásokat tartanak, honlapjukon számtalan területen szerezhetnek ismereteket akár offline, akár online formában.

Forrás

Microsoft alapítvány

A cég társadalmi szerepvállalása keretében a világ minden táján, így Magyarországon is jelentős összegekkel támogatja a technikai haladásért tenni akaró egyéneket, civil csoportokat az egyes országokban lévő alapítványai révén. Az alapító, Bill Gates napjainkban a világ leggazdagabb embere, aki 2014 óta már nem végez a cég irányításában napi gyakorlati munkát. Feleségével a közösen létrehozott jótékonysági alapítványt kezelik.