HTML szemináriumi dolgozat
     
         
               

Hálózati ismeretek I.

                   
     
     
       
           
                 

DotComBukta

                 

Hamvasi László Tamás, 2017. tavasz

                   

- A dot-com buborék (más néven a dot-com boom , a tech buborék, az internetes buborék, a dot-com összeomlás és az informatikai buborék)
1997-2001 időszak körül volt az internetes alapú beugró, sok helyen feltűnő céges reklámok időszaka, a dot-coms ismertebb néven. „ .com ” utótag, az tőzsdei buborék jellegzetes ismertető jegye volt, de például a mai Google is átvette. Egyre többen próbáltak az új térben, az interetes térben profitott szerezni, akár minden áron. 2000-2002-ben a buborék összeomlott, aminek számos oka lehetett. Pets.com és Webvan leállt, a Cisco állomány csökkent 86% -kal, Qualcomm, elveszett, de túlélte az eBay és Amazon.com. Néhány nagy dot-com cégek, mint például Amazon.com , eBay és a Google lett az iparágban uralkodó mega-cégek. Ebben a jelenségben feltehetőleg az infláció is szerepet játszhatott.

Adblock Plus

Az Adblock egy böngészőkiegészítő a Firefox, Google Chrome, Internet Explorer és Opera webböngészőkhöz. Lehetővé teszi, hogy egyéni vagy mások által összeállított szűrők alapján eltávolítsuk a reklámokat az egyes weboldalakról. A reklámelemek egyetlen kattintással a tiltólistára tehetők: ezeket a következőkben nem jeleníti már meg a böngésző. A szűrő beállításai teljes oldalak blokkolását is lehetővé teszik.
Az Adbockot például sokan használják. Ez az internet alapú céges reklámok elleni védelemre is alkalmas. Aki nem szereti, annál mindenkép megtaláljuk a programot, vagy valami hasonlót.



Az, hogy mi volt az oka a nagy DotCom Bukta oka, azt már próbálták többféleképpen bizonyítani, magyarázni. De azt biztosan állíthaatjuk, hogy ennek már megindulásakkor előre meg lehetett volna jósolni. Például minek köszönhette, hogy az Amazon sikeresen fennmaradt emnnek ellenére. A szabad versenyes kapitalizmusban mindig a nagyobb nyerességű üzlet az életképes, mely minden helyzetben jól tud reagálni. Például jó időben elhangzott hír egy egész csődrenszert előidézhet akár.
A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások az Egyesült Államok ellen mennyire volt hatással rá?

                     
         
     
     
     
        Navigáció         Yahoo Dotcombukta a sörgyári pincében nagy dotcombukta