Hálózati ismeretek I.

Az Apple Napjainkban

Olexó Réka, 2017. tavasz

Mi is az Apple?
Az apple napjainkban
Az apple napjaink egyik vezető elektronikai cége. A gyártók listáján az első helyen áll Európában. Az okostelefonok piacát az Iphone 4 megjelenése lendítette fel. A legkeresettebb telefonokat ők gyártják. Az egyedüli gyártó, amelynek saját operációs rendszere van, az IOS.

A legújabb Iphone

A legújabb Iphone az Iphone SE (az SE azt jelenti, Special Edition, tehát különleges kiadás), ami 2016-ban jött ki. A9 processzort, hátsó kamerát, és más funkciókat is, melyek a csúcskategóriás iPhone 6S-ben is megtalálhatóak. Azonban a 4 colos kijelző és a stílus megegyezik az 5S tulajdonságaival.
“Bemutatjuk eddigi legerősebb 4 hüvelykes telefonunkat, az iPhone SE-t. A telefon megalkotásához alapjaiban újítottuk meg egyik legkedveltebb dizájnunkat. Az A9 chip megegyezik az iPhone 6s-be épített fejlett processzorral. A 12 megapixeles kamera elképesztően szép fotókat és 4K-s videókat készít, a Live Photos funkció pedig életre kelti fényképeidet. Mindez együtt: egy iPhone, mely kicsi, de a tudása a nagyoké.” írja az Apple honlapja. “
Szerintem nagyon előnyös a 4 colos kijelző, mivel az 5-6” -os telefonjaikat tulajdonosaik szinte csak a kezükben tarthatják, vagy táskájuk mélyén.

Az Apple és az autók

Lehetséges, hogy 2019-től már Apple által kifejlesztett elektromos autóval is közlekedhetnek az emberek? Ezt a programot Tim Cook, a jelenlegi vezérigazgató indította el, és az irányításért Steve Zadesky a felelős, aki többek között részt vett az iPhone és az iPod létrehozásában is, illetve a Ford autógyárnál is dolgozott. A cégóriás a különböző robotjárművek szakértőit és további autóipari szakértőket alkalmaz, azonban az önálló közlekedésre alkalmas gépjármű kidolgozása csak hosszabb távú cél. Kérdéses még, hogy melyik autógyártó lesz a projektben az Apple partnere, Tim Cook például már találkozott a BMW, a Mercedes Benz és a Fiat Chrysler képviselőivel is.
“Idáig abban sem voltunk biztosak, hogy Cupertinóban dolgoznak-e egyáltalán az autós projekten, most viszont a Business Insidernek hála már azt is tudjuk, milyen vizsgákon kell átmennie annak, aki hivatalosan is önvezetőautó-sofőr szeretne lenni az Apple-nél.” írja az I Magazin.

Az Apple Music

Az Apple Music egy streaming zeneszolgáltatás, melyet teljes mértékben az Apple fejlesztett ki és ad neki tárhelyet. Egyben az érkező iOS frissítés része is, amelynél a felhasználók korlátlan zenei streaming-et használhatnak. Az alkalmazás többféle platformot támogat egyidejűleg, beleértve az Apple eszközeit, a Macintosh-t, a Windows PC-t és az Androidos okostelefonokat. Az Apple kezdeti ingyenes akciója révén mindössze egy Apple ID-t szükséges regisztrálni a kipróbáláshoz, majd 3 teljes hónapon át ingyenesen használható a szolgáltatás. Ezen próbaidőszak után elő kell fizetni a szolgáltatásra, ez 9.99€-ba kerül havonta, illetve 14.99€/hó áron családi fiók is kérhető, amelyet maximum 6 személy használhat egyidejűleg. 2015. június 30-án elindult az Apple Music, egy időben a régen várt iOS 8.4 frissítéssel. Az iPhone, iPad, iPod, Mac és Windows PC készülékek már megkapták a róla szóló értesítést, míg az Android felhasználók részére ez év során érkezik.

icloud

Az iCloud biztonságosan tárolja a fotókat, videókat, dokumentumokat, zenét, appokat és más tartalmakat, és naprakészen tartja őket az összes készülékeden. Így mindig hozzáférsz ahhoz, amihez szeretnél, bárhol is vagy éppen.

iCloud Fotókönyvtár

Az iCloud-fotókönyvtár automatikusan feltölti minden fotódat és videódat, így az iPhone-odról, iPadedről, iPod touchodról, Apple TV-dről, Macedről, PC-dről és az iCloud.com webhelyről is elérheted őket. Mivel a teljes fotótáradat biztonságosan tárolhatod az iCloudban, több helyed marad az iPhone-odon újabb remek felvételekre. Az iCloud-fotómegosztás funkcióval egyszerűen megoszthatod a kiválasztott képeket és videókat, de csak azokkal, akikkel szeretnéd.

iCloud Drive

Az iCloud Drive-val biztonságosan tárolhatod a fájljaidat az iCloudban, és elérheted őket iPhone-ról, iPadről, iPod touchról, Macről és PC-ről. A macOS Sierra megjelenésével az Íróasztal és a Dokumentumok mappát – ahová általában a fájlokat mented a Macen – automatikusan tárolhatod az iCloud Drive-ban, így az összes hozzáadott fájl bárhonnan elérhető lesz. A fájlok megjelennek az iOS-készülékek beépített iCloud Drive alkalmazásában, így a frissítés a másik irányba is működik. Már nem kell azon gondolkodni, hogy hová mentetted a fájlokat. Megtalálod őket az összes készülékeden, az iPhone-odon és a másik Maceden is.


Források: Apple.com Az apple weboldala