Hálózati ismeretek I.

Szabó Bence, 2016. tavasz

Microsoft vs Open Source, Linux

Linux

Története

Linus Torvalds

Mountain View

A Minix nevű ingyenes operációs rendszerből indult ki Linus Torvalds fejlesztésével. Linus Torvalds másodéves hallgatója volt a Helsinki Egyetem Számítástechnikai Karának. Linus autodidakta volt saját operációs rendszert szeretett volna írni. Ez körülbelül 1991 nyarának elején lehetett. A pontos dátumra maga Linus sem emlékszik. Egy biztos: egy e-mail tanúsága szerint 1991. július 3-án már a POSIX szabvány után érdeklodött az interneten, így ekkor már futhatott nála egy kezdetleges rendszer. A Linux kernel Intel és Alpha platformokon is futott, ráadásul könnyen módosítható volt. A GNU keretében gyakorlatilag mindenki azt tett bele és azt vett ki belőle amit akart. A Linux rengeteg verziója készült rekordidő alatt. 1994-ben született meg a RedHat Linux felhasználóbarát súgókkal és megbízható rendszermaggal. 2001-ben jelent meg a Lindows az a verziója a linuxnak mely képes windows-os alkalmazásokat is futtatni. Mivel az elnevezés miatt a windows pert indít ezért Linspire-re nevezik át.

Érdekességek:

A google szervereit a Linux szerberek biztosítják. A világ legnagyobb részecskefizikai kutatólaboratóriuma a Svájcban, Genf városában található CERN. A hatalmas épületkomplexumban (mely alatt többek közt egy 27 kilométeres, óriási részecskegyorsító is található) alapvető jelentőségű kutatások zajlanak, és számos ma használatos technológiát itt fejlesztettek ki - többek közt a World Wide Webet. A részecskefizikai kutatások során hatalmas mennyiségű adat keletkezik (nagyságrendileg percenként 10 DVD lemez kapacitásának megfelelő), melyeket tárolni és kezelni igen komoly információtechnológiai kihívás. A hetvenes és nyolcvanas években erre a munkára CDC, IBM és Cray majd DEC szuperszámítógépeket alkalmaztak. Azonban a szuperszámítógépek esetén mind a beszerzési, mind az üzemeltetési költség igen magas, ezért a CERN-ben folyamatosan keresték az új megoldásokat, ez vezetett oda, hogy a kilencvenes évek elején UNIX rendszert futtató HP munkaállomásokból álló fürtöt helyeztek üzembe. A végső megoldás az volt, hogy az operációs rendszereket lecserélték Linuxra.A magas költségek valamint a stabilitás hiánya miatt a zártforráskód szóba sem került.

Linux kontra windows

A legfőbb különbség a licensz. A windows kiköti, hogy hány gépre lehet feltelepíteni a szoftvert míg a linuxnál bármennyire fel lehet és ingyenesen hozzáférhetünk. Ezt nevezzük nyílt forráskódú szoftvernek. A linux-ot inkább szakértőknek tervezték, sokkal bonyolultabb volt telepíteni a régebbi verziókat, nem egyszerűen (next next finish) gombok nyomogatásából állt.

Sokan a stabilitás miatt szeretik védetteb a vírusoktól legalábbis windows-ra vírusok nem igen futnak rajta. A szervereken is népszerű. A linux szerverek nagyon erősek. Ingyenes és jól működik.

Frissítés: a legfőbb különbség, hogy a Linux mikor frissül az összes programot frissíti szemben a windows update-s frissítésekkel. Ahogy felmerül, egy hiba a fejlesztők hetek alatt orvosolni tudják. Ezt a rendszert bárki szabadon fejlesztheti is.

Microsoft története

Bill Gates és Paul Allen

A Microsoft Corporation az világ legnagyobb szoftvervállalata. A világ több mint 150 országában 90 ezer embert foglalkoztat. A Microsoftot Albuquerque-ben, Új-Mexikóban alapította 1975-ben Bill Gates és Paul Allen a Micro-soft név alatt, hogy BASIC-fordítóprogramokat fejlesszenek és árusítsanak. A "Micro-soft" nevet Bill Gates használta először egyik Paul Allennek címzett levelében 1975. november 29-én.

A "Microsoft" 1976. november 26-án vált bejegyzett védjeggyé. Minden 1981-ben kezdődött amikor a Microsoft felvásárolta az IBM számítógépekre írt DOS-t majd átalakította és tovább fejlesztette majd Microsoft DOS néven piacra bocsájtotta. Eleinte szöveges felületű parancssoros OS volt amiket könnyen meglehetett tanulni de a felhasználók valami jobbra és könnyebre vágytak, ezért kiadták a Microsoft Interface Manager néven az új verziót, ezt két éven keresztül fejlesztették mire megjelent az első windows.

Windows verziói időrendi sorrendben

Windows 1.0

Bill Gates személyesen felelt a fejlesztéséért mivel belátta szükség van egy grafikus felületre. Ez a verzió támogatta az egeret és a beviteli eszközöket. Az első játékok is itt jelentek meg például a sokak által ismert Reversi.

Windows 2.0

1987-ben jelent meg az ablakokat egymásra lehetett húzni az asztalon és teljes képernyős módban is használhattuk a programokat. Itt jelent meg a vezérlőpult ami az összes windows-ban elérhető és az első excel is.

windows 3.0 és 3.1

Egy évvel később a microsoft kiadta ezt a verziót és örökké bevéste magát a történelembe. Ez volt az első olyan verzió melyet cd-n is kiadtak és boltokban is lehetett kapni. Ezen lehetett a DOS programokat ablakokban futtatni. Itt jelent meg az aknakereső és passziánsz.

windows 95

Hét millió példányt adatak el belőle 1995-ben. Legfontosabb újdonsága, hogy megjelent benne a start menü. Még mindig nagy szerepe volt a DOS-nak támogatta a 32 bites színmélységet és megjelent az Internet Explorer böngésző is.

Windows 98

Itt jelent meg az Internet explorer új verziója a windows media player és tovább fejlesztették az USB eszközök támogatását. Windows Millenium Edition Sokak szerint ez a legrosszabb windows Sokan azt gondolják ,hogy windows 98 harmadik kiadása mivel új funkciók nem igen voltak benne.

Windows XP

Az igazi áttörést ennek a windows-nak a megjelenése jelentette mivel új felületet kapott és rengeteg új funkció volt benne. PL. fájlkereső és clear type technológia amely olvashatóbbá tette a szövegeket bármilyen monitoron. Windows Vista 2007-ben jelent meg. Ez volt az első 64 bites rendszereket támogató OS. Itt jelentek meg a widgetek illetve az egész oldalsáv verzió.

Windows Vista

Hátránya a komoly gépigény volt. Pl minimum 3GB-tos rammal tudott megfelelően működni. Ezért sokan visszaváltottak az XP-re.

Windows 7

Ez talán a legnépszerűbb windows. 2009-ben jelent, meg új dizájnt kapott Megjelent az ablakoknál a snap funkció, az alapértelmezett mappák pl. dokumentumok, képek, zenék. A hálózati megosztást is megújították könnyebben oszthattunk meg nyomtatókat fájlpokat.

Windows 8 8.1

Windows 8

Elsősorban érintőképernyő felületre tervezték. Kivették belőle a start menüt és számos új alkalmazás is helyet kapott benne.

Windows 10

Ez az utolsó kiadás. Itt már visszaadták a start menüt. Megjelent az új memória tömörítési eljárás mely gyorsabb hozzáférést biztosít az alkalmazásoknak az adatokhoz. Több kritikát kapott miszerint a régi hardverelemek nem működnek normálisan valamint az új adatkezelési szabályzat miatt miszerint a windows 10 „kémkedik.” Érdekesség, hogy azért nincs windows 9, mert ez akkora nagy ugrás volt fejlesztések szempontjából, hogy egyből 10-nevet adtak neki. Legalábbis ez a Microsoft álláspontja.

A windows 10-et kétszer frissítik ősszel és tavasszal. Idén új verziója is kikerült a Windows 10-nek ez a windows 10s. Sok mindent de nem létszükségletnek nevezhető elemet is kivett a Microsoft a windows 10s-ből így az op rendszer jóval gyengébb gépeken is fut. A Microsoft szerint a rendszer felállása is mx 15 másodpercig fog tarrtani. Elsősorban oktatási piacra fókuszál. Az első w10s-es laptopok már nyáron piacra kerülnek. Újabb frissítés pedig, hogy a felhasználók úgy próbálhatják ki az appokat a windows store-ból, hogy nem kell letölteniük. (HVG.hu)