Hálózati ismeretek I.

RSS és blog

Winkler Anna, 2017. tavasz

Blogszféra és RSS mik is ezek és miért jó? Előbb járjuk körül mi is az RSS hiszen erre épül rá a blogszféra. Kezdjük az elején.


Az RSS története röviden

A teljesség igénye nélkül, a legfontosabb fordulópontok következnek az RSS történetéből.

1995 óta voltak tervek és ötletek a website-ok információinak rendezésére. Az RDF Site Summary az RSS első verziója (Dan Libby and Ramanathan V. Guha, Netscape) 1999. márciusában jelent meg a ny.netscape.com gondozásában. Ez később ez a verzió RSS 0.9. néven vált ismertté. Ugyan ez év júliusában Dan Libby megjelentette az új verziót (RSS 0.91) ez egyszerűsítette a formátumot. Libby ekkor nevezte át a formátumot RDF-ről RSS-re (Rich Site Summary). 2002 szeptemberében újabb verzió látott napvilágot RSS 2.0 néven, ekkor változott meg az elnevezés Really Simple Syndication-re. Az RSS rövidítés így ugyan megmaradt, de a feloldása megváltozott. 2004 szeptemberében Stephen Horlander megalkotta a ma már mindenki számára ismerős RSS ikont a Mozilla Firefox böngésző számára. 2005 decemberében az Internet Explorer is bejelentette, hogy átveszik a Firefox által használt ikont. Két hónappal később az Opera is követte a példát.


Mi is az az RSS és miért jó?

A folyamatosan változó webtartalom megjelenítését segíti. Az RSS megoldja a rendszeres web-használók problémáját, hiszen lehetővé teszi a legfrissebb információk beszerzését a követett oldalakról anélkül, hogy mindegyiket egyesével meg kéne látogatni, ezzel rengeteg időt veszítve. Egyszerűen és gyorsan jut hozzá a felhasználó az információkhoz. Nagy előnye, hogy nem kell e-mail értesítőkre sem feliratkozni, hiszen egy idő után már a hírleveleket is csak kitörli az ember azzal, hogy „csak a helyet foglalja”.

RSS feed segítségével egyszerűen érhető el illetve osztható meg tartalom. A feed maga a hírcsatorna, amin keresztül az információ eljut az egyénhez az őt érdeklő témákról, weboldalakról. A feed-ek tulajdonképp egyszerű fájlok. Ezeket a feed (jelentése: megetetni) fájlokat kell a feed-olvasóval. A feed-olvasó lehet internetes böngésző része, de lehet célszoftver is.

RSS olvasók széles választéka érhető el különböző platformokra. A legnépszerűbbek között szerepelnek:

Amphetadesk (Windows, Linux, Mac)

FeedReader (Windows)

NewsGenerator (Windows)

web-alapú feed olvasók:

MyYahoo

Bloglines

Az RSS használóit nagyon könnyen két csoportra lehet osztani. Felhasználó és honlaptulajdonos. A felhasználó szempontjából ez egy olyan program, ami jelez, ha a követett oldalra új tartalom kerül, ezzel segítve azt, hogy ne kelljen felesleges időt töltenie a követett oldal figyelésével. Eközben a honlaptulajdonos szempontjából azért remek, hiszen a látogatók és követők egyszerűen értesülhetnek az új tartalmakról. Az RSS olvasó programból is el tudják olvasni az új cikkeket ezzel végérvényesen továbbra is követve az oldalt.


Blogszféra

Térjünk is át az RSS-hez szorosan kapcsolódó Blog és Blogszféra témájára.

Többen is megfogalmazták mi is a blogszféra, vagy alkottak véleményt róla. Ezekből jelenik most meg itt két rövidebb.

“…the first journalistic model that actually harnesses rather than merely exploits the true democratic nature of the web. It’s a new medium finally finding a unique voice.”

“…az első olyan újságírói modell, ami valóban inkább megzabolázza, sem mint kihasználja a web valódi demokratikus természetét. Egy új medium, ami végre megtalálta egyedi hangját.”

Andrew Sullivan

illetve

“[a] collection of posts…short, informal, sometimes controversial, and sometimes deeply personal…with the freshest information at the top.”

”bejegyzések gyűjteménye…rövid, informális, időnként ellentmondásos, és máskor mélyen személyes…a legfrissebb információval legfelül.”

Meg Hourihan

Ez két megközelítése a blogszférának, de nézzük meg közelebbről miről is van szó.

weblog – blog

A blog, eredeti nevén weblog. A web és log avagy web és napló szavak összetételéből. Később ez rövidült egyszerűen arra, hogy blog.

A blog egy személyes, online napló-szerű felület, ami rendszeresen frissül. Átalában hetente többször is, de témától, illetve szerkesztőtől is függ. Tartalmilag szinte végtelen, nem korlátozza semmi. A szerző vagy szerzők publikálását ez nagyban segíti.

A jellegzetes formátuma, hogy kronologikusan visszafelé rendezi a bejegyzéseket, mindig a legfrissebbet helyezve felülre. A komment részleg lehetőséget ad a bloggerrel (szerzővel) való beszélgetésre, ezzel szociális funkciót is beleépítve. Kötetlen beszélgetésre ad lehetőséget, ezzel egyenrangú beszélgetőpartnerekké emeli a bloggert és kérdezőt.

Az okostelefonok használatával megnőtt az igény az úgynevezett mikro-blogging jelenségre. Ez ugyan azon az elven működik, mint a hagyományos blogok, de itt tömören, mindössze 100-151 karakterben jelenik meg a tartalom. Ennek remek példája a Twitter.


Blogok típusai

Több féle blog létezik. Témájuk szerint lehetnek személyes naplók, más néven „én-blog”-ok, illetve lehetnek szakértői blogok. Utóbbit nem feltétlenül kell úgy értelmezni, hogy egyetemi professzorok és tudományterületek doktorai vezetnek internetes naplót olyan kutatási témában, ami mögött egy élet munkája áll. Persze ez sem kizárt, de ezek többnyire átlagemberek, akik érdeklődési körüknek megfelelően nyitnak egy blogot és legjobb tudásuk szerint igyekeznek körbejárni és kimeríteni a választott témát, egy-egy „szakterületet”. Formai szempontból beszélhetünk szöveges blogokról, képes blogokról (Instagram), és videóblogokról (vlog). Tartalom szempontjából lehetnek önállóak illetve szemlézők. Míg az előbbi saját kútfőből származó tartalmat közöl, addig a szemléző blogok máshonnan emelnek be tartalmakat, azt alakítva át.


Blog és RSS kapcsolata

Igen röviden körbejártuk az RSS és a blogok témakörét, de hogyan is kapcsolódik össze a kettő.

Sok esetben a bloggerek követik egymás munkáit, főként egyes témakörökön belül, ebben segít az RSS. Aakár a saját blogon is beállítható másik oldalak tartalmának megjelenítése. Ezek a kapcsolatok avagy a blogok közötti háló alkotja a blogszféra rendszerét. Az erre ráépülő információs rendszer az, amit horizontális médiának nevezünk.


Blogok és bloggerek, mi a probléma?

Ami ez előnye az a hátránya, mondhatnánk nagyon egyszerűen. A blogok legnagyobb előnye, hogy bárki vezetheti, ez már tudjuk. Azonban ugyan ez jelenthet problémát is. Mivel nem léteznek szűrők, amelyek korlátoznák a tartalmakat, tartalom minőséget. Felmerül az etikus-etikátlan tartalom kérdése, illetve a hitelesség problémája. Ez persze az internetes tartalmak egészére érvényes, nem csak a blogszféra elemeire. Ettől függetlenül egy igen széles és színes világot alkot a blogszféra és érdemes megismerkedni vele.