Hálózati ismeretek I.

A Microsoft napjainkban

Zombori Zsófi, 2017. tavasz


Windows

A Windows a Microsoft operációs rendszere, a legelterjedtebb operációs rendszer a világon. A legújabb - és a promóció szerint az “utolsó” - kiadása a Windows 10, ami 2015 nyarán jelent meg. Az új operációs rendszer egységesítette a Windows különböző platformokon használt verzióit - az asztali verziót, a mobilokon, és az Xbox One konzolokon futó változatokat, emellett a felhasználók kérésének engedve visszahozták a start menüt, emellett ebben a verzióban jelent meg először Cortana , a Microsoft “személyi asszisztense”.
A rendszert sok kritika érte a megváltozott adatkezelési szabályok miatt, valamint a sokak szerint roppant zavaró marketing miatt.
A Microsoft jelenleg igyekszik változtatni, és a fejlesztőket megnyerni magának.

Az elmúlt időszak hírei

A Windows Store-ból elérhető lett az Ubuntu, a SUSE Linux, és a Fedora.
A lépéssel a fejlesztőket akarják megnyerni maguknak, hiszen ők szíveseben használják a Linuxos környezetet - ami ezentúl a Windows-ból lesz futtatható, hasonlóan a Wine-hoz.
Teljes cikk

Biztonsági frissítést kapott a Windows XP
A nemrégiben hírhedtté vált WannaCry vírus miatt a Microsoft úgy döntött, biztonsági javítást ad ki a 2001-es rendszerhez.
Teljes cikk

Megszűnik a Windows Vista támogatottsága
A Microsoft nem ad ki több frissítést mérsékelt sikerű operációs rendszeréhez.
Teljes cikk

Fejlesztőknek kedvező bejelentések
A Game Developers Conference alkalmával a Microsoft több olyan bejelentést is tett, amivel a fejlesztőket célozza meg.
Teljes cikk


Windows Phone

A Windows Phone a Microsoft 2010-ben megjelent operációs rendszere mobil eszközökre, a Windows Mobile utódja. Jelenlegi legfrissebb verziója a 2015-ös Windows 10 Phone. 2011-ben a Microsoft és a Nokia vezetői bejelentették, hogy a mobilpiacon szorosan közre fognak működni, és a Nokia a Microsoft termékeit fogja használni okostelefonjain az akkorra már népszerű Android helyett. Még ebben az évben bejelentették az első Lumia okostelefonokat (800 és 710), majd 2014-ben a Microsoft fel is vásárolta a Nokia okostelefonos részlegét. A Windows Phone azonban soha nem tudta felvenni a versenyt a mobil operációs rendszerek piacán az Androiddal vagy az iOS-szel, hiába próbáltak "különlegességeket" behozni a piacra - árultak telefonokat kiemelkedően jó kamerával például. A folyamat öngerjesztő volt: az emberek nem választották a Microsoft által kínált okostelefonokat, mert kevesebb alkalmazás készült rájuk, mint a vetélytársak rendszereihez, eközben pedig a fejlesztők nem invesztáltak annyit a Windows Phone-os alkalmazások készítésébe és karbantartásába, hiszen nem érte meg annyira, a kevés felhasználó miatt.
A mobilos operációs rendszerek megoszlása az elmúlt néhány évben:

IDC: Smartphone OS Market Share Chart

2017 elején több alkalmazás is eltűnt a Microsoft mobilos rendszerének 8.1-es verziójából (abból, ami a felhasználók nagy többségének a készülékén fut), többek között a Facebook Messenger, az Opera böngésző, és a Skype.

Az elmúlt időszak hírei

Eltűnik a Facebook Messenger a Windows Phone-ok nagy részéről
A 8.1-es rendszeren márciussal megszűnik az alkalmazás.
Teljes cikk

Nem túl népszerű a Windows 10 Mobile
A felhasználók elenyésző hányada használja a rendszer legújabb verzióját.
Teljes cikk



Egyéb

A Microsoft természetesen nem csak a Windows asztali és mobilos változatával foglalkozik. Egyéb ismert termékeik:

  • Microsoft Office: a cég irodai szoftvercsomagja. Tartalmaz adatbázis-kezelő programot, szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentációkészítőt, illetve csomagtól függően egyéb programokat (kiadványszerkesztő, weblapszerkesztő, stb.) A legfrissebb verzója az Office 365, ami elődeivel ellentétben felhő alapú, és előfizetéses.
  • Xbox: a 3 legnépszerűbb játékplatform egyike (konkurencia a Sony PlayStation-je, illetve a PC), évek óta töretlen népszerűségnek örvend, a jelenlegi legújabb gép az Xbox One, ami 2013-ban jelent meg.
  • Skype: a Microsoft 2011-ben vásárolta fel a csevegőprogramot.
  • Egyéb Projektek: a cég természetesen kisebb projektekkel is foglalkozik - mesterséges intelligencia, fejlesztőknek szóló pályázatok és versenyek, hasznos kisebb "kütyük", stb.

Az elmúlt időszak hírei

Könnyebbé válik az intelligens alkalmazások készítése
Mesterséges intelligenciára épülő szolgáltatásokat mutatott be a Microsoft.
Teljes cikk

Segíthet a Parkinson-kórban szenvedőkön a Microsoft új órája
A karon viselhető eszköz rezgésekkel igyekszik semlegesíteni a kézremegést.
Teljes cikk

Statisztika az Xbox felhasználókról
Egy új kutatásból sok érdekességet megtudhatunk az átlagos konzolos gamerekről.
Teljes cikk


Aktuális hírek