iNaplo.hu

Hálózati ismeretek I.

Rétegkultúrák

Eiler Gabriella


Mi a rétegkultúra?
 • Minden kultúra rétegkultúra, de vannak átfedéses területek, és a határok is állandóan módosulnak.
 • Egy-egy társadalmi csoportra, azonos életkorúak közösségére, azonos élethelyzetű emberekre jellemző kulturális sajátosságok összessége.
 • A társadalom egy csoportjára jellemző sajátos szokások, szabályok, meggyőződések rendszere, mely speciális értékrendhez kötődik, a többségi társadalomtól eltérő kulturális jegyeket is hordoz.

Régi idők rétegkultúrái:

Hippik: Az 1960-as, 70-es években, az Egyesült Államokban kialakult szubkultúra, melyet az akkori hatalom és
társadalom ellen lázadó diákok és fiatalok alkottak. Máig nagy hatással van a kultúrára.

Punkok:Szubkultúrájuk egy olyan csoportosulás, mely a zenére alapul és a rendszer ellen alakult ki 1974-75 környékén.
Eredetileg egy mozgalom volt, melyet ma már gyakran összekapcsolnak a divatvilággal, kultúrával.


Mai rétegkultúrák

Nyugaton a Sci-Fi filmek, Keleten a manga képesek akkora rajongótábort létrehozni, hogy a fanatikusok tömege szubkultúrát alkosson. Ilyen hatás elérésére főképp a Star Trek és Star Wars opuszok voltak képesek, de a fantasy rajongók köre is alkothat rétegkultúrát
(Trónok harca, Gyűrűk Ura).
Napjainkban Európában is egyre elterjedtebbnek számít az előadóművészet egy Japánból induló ága, melynek lényege, hogy a résztvevők különböző fiktív
karaktereket jelenítenek meg jelmezek segítségével. A megjelenítendő koncepciók általában mangák
és animék szereplői, de ábrázolhatnak videojáték főhősöket, filmbeli szereplőket vagy egyéb
kitalált alakokat.

A cosplay, mint rétegkultúra

Találkozhatunk élettelen dolgokat megjelenítő kosztümökkel, valamint nem ritka az sem, hogy a jelmezt
viselő személy egy a sajátjával ellenkező nemű karaktert alakít.
A cosplay kultúra részét alkotó egyik népszerű ágazat a vonzó fellépésre fókuszál, ilyenkor a cosplayesek olyan karaktert választanak, aki híres attraktív megjelenéséről és/vagy kihívó ruházatáról.

Karakterválasztás

A versenyzők három kategóriába sorohatók, de nem ritka, hogy egy-egy cosplayes több kategóriába is beleolvad.

 • Az első kategória a karakter iránti rajongás kifejezése. Az ilyen cosplayest szokták rajongónak nevezni.
  Ők a ruha elkészítésére és kinézetére kevesebb engergiát fordítanak, de nagyon lelkesek. • A második csoportot azok a cosplayesek alkotják, akik élvezik azt a figyelmet és népszerűséget, amit az adott karakter vagy jelmez hoz számukra. Ahogy az anime és manga, úgy a sci-fi és fantasy kultúrában is vannak híres-hírhedt cosplayesek.


 • A harmadik csoport olyan emberekből áll, akiket a kreatív alkotási folyamat, a személyes megpróbáltatás, saját határainak tesztelése vonz.
  Ők jellemzően nagyobb keretet szánnak a jelmezükre, még bonyolultabb és még jobb minőségű jelmezeket készítésébe vágnak bele, még szélesebb körű alapanyag-használattal. • Cosplay az interneten és Magyarországon

  Az internet a cosplay kedvelői számára is lehetővé tette, hogy virtuális közösségeket, weboldalakat hozzanak létre, ahol megoszthatják egymással cosplayes élményeiket, tippeket, trükköket, fényképeket. Mivel egy cosplay elkészítése nagyon bonyolult folyamat, a szubkultúra résztvevői gyakran kérik egymás segítségét, mind a beszerzést, mind pedig a megvalósítást illetően. Sokan éppen ezért vezetnek blogot illetve Facebook oldalakat, hogy a kezdő jelmezkészítőknek tanácsokat adhassanak.
  Azokban az országokban, ahol szélesebb körben is elterjedt ez a szubkultúra, rendszeresen rendeznek találkozókat, illetve versenyeket a résztvevők számára. Az Egyesült Államokban évente például közel száz olyan rendezvényt tartanak, ahol a cosplayer tehetségét azzal mérik, hogy mennyire választott részletgazdag jelmezt, valamint milyen minőségben sikerült ezt életre keltenie. A versenyzők a legtöbb esetben elő is adhatnak valamit, akár egyéni, akár csoportos produkciót, mivel ezeken a versenyeken egyedül és csapattal is lehet indulni.
  Egy ilyen eseményen a díjazás kategóriánként történik, mint legjobb fegyver- vagy páncélkészítő, legjobb szabó és így tovább.


  Magyarországi helyzet

  Országunk első és legnagyobb cosplay témájú weboldala 2007-ben alakult meg cosplay.hu néven. Alapötletét a cosplay.com adta, mivel a cél az volt, hogy legyen egy magyar nyelvű oldal, ami összefogja az érdeklődőket. A weboldal információkkal és fotókkal a rendezvényekről/versenyekről, friss hírekkel és hasonló témában készült weblapok és blogok linkjeivel szolgál. Barkácsötleteket is tartalmaz, például hogyan lehet alapanyagokat házilag előállítani, segít a parókák elkészítésében és helyes viselésében, illetve a "Szabás-varrás" fül alatt rengeteg hasznos ötleteket mutat be az amatőr jelmezkészítőknek.

  A legutóbbi versenyek:

  Az idei év egyik legfrissebb versenyére a tavaszi PlayIT-en került sor, Ez volt a rendezvény történetének egyik legnagyobb megrendezésre kerülő cosplay versenye. A rendezvény nagyszínpadának legfontosabb programja idén is a cosplay verseny volt, ahol az ország legjobbjai mutatták meg, mennyire is tudnak azonosulni az adott karakterrel, nemcsak a jelmez, hanem személyiségjegyek tekintetében is.
  A versenyre most is sokan jelentkeztek. A nagy lelkesedés nem csak amiatt volt, hogy a versenyzők ingyen regisztrálhattak, hanem annak is köszönhető volt, hogy a szétosztott nyeremények összértéke meghaladta a félmillió forintot. Idén külön kategóriában tehették próbára magukat a kezdő és amatőr, illetve a tapasztalt cosplayerek, akik évek óta részt vesznek hasonló eseményken, valamint saját kategóriát kaptak a csapatok is.
  További képek az eseményről...

  A tavaszi MondoConról...

  ...A 2015-ös tavaszi MondoCon rendezvény idén április közepén került megrendezésre.
  A MondoCon az ország legrégebb óta futó, legnagyobb „geek” rendezvény-sorozata. Kezdetben manga és anime köré szerveződött, de idővel, úgy mint a külföldi rendezvények, kinőtte magát. Videójátékok, e-Sport, társas-, kártyás- és szerepjátékok, Science Fiction és Fantasy irodalom és filmek – nincs olyan kocka hobbi, aminek ne lenne meg a helye a MondoConon.
  A jelmezes fellépőknek a versenyre regisztráláskor előzetesen el kell küldeniük arról a karakterről a képet, aminek beöltöznek, illetve egy zeneszámot, ugyanis vannak, akik kisebb produkciót is előadnak, akár egyénileg, akár csoportosan.
  Egy ilyen eseményen a jelmezek bemutatásán kívül más programokon is részt vehetnek a jelentkezők: készülnek kvízekkel, japán és koreai videókat mutatnak be, vásárokat illetve koncerteket tartanak, de még novella -, és sütisütő versenyek is vannak. A rendezvény szervezői kedvezményes áron szállást is tudnak biztosítani a messziről érkezőknek, de annak aki élni szerente ezzel a lehetőséggel, időben jeleznie kell a helyfoglalás miatt.

  A következő esemény a nyári Con lesz, aminek a jelentkezési ideje május 17.-ig tart.